Дворецът на културата и спортът “Васил Левски” ще бъде отоплен още от тази зима, съобщи кметът на Велико Търново Даниел Панов. Това ще позволи да се подготвят в топла зала спортистите от града, включително близо сто деца от школата на “Етър”, които със съдействието на кмета вече тренират там и това ще продължи до 1 април.

“Проблемът на залата е отоплението. Там има два конвектора, които са за смяна. Не са работили от 4 години, днес идва фирмата от Ботевград, която ги произвежда, за да ги ремонтират или да се сменят с нови. Ще направим график за клубовете, за да тренират максимално повече хора, разбира се, в залата ще има и културни събития”, заяви Даниел Панов. Нафта в момента вече има в наличност и скоро в залата ще бъде топло.

Очаква се до десетина дни проблемът да бъде напълно решен. Това ще бъде обаче вариант само за тази зима, предупреди кметът. Той вече е възложил обследване на енергийната ефективност на ДКС “Васил Левски” и от следващия отоплителен сезон ще се търси икономично и дълготрайно решение, защото в момента отоплението струва по 25-30 000 лв. на сезон.

Конвекторите струват 15-20 000 лв. и имат три години гаранция. През следващата година е необходимо парният котел да се смени и да мине на газ. Стойността на един котел е около 100 000 лв., като ще се кандидатства по програмите за енергийна ефективност, обясни Даниел Панов. Той вече се е консултирал и с кмета на Каварна Цонко Цонев, там ползват т.нар. “пити” на газ и очевидно от следващия сезон в залата ще има и ефективно, и пълноценно отопление.