От началото на ноември отвори врати в завършен вид най-големият спортен и фитнес център в Северна България. “Спортно Търново” вече е в напълно готов вид, като след откритите преди година модерни терени с изкуствено покритие, в експлоатация влязоха и придобивките от втория етап на амбициозния план на собствениците.

Уникалният за Велико Търново комплекс събира в едно освен терените, вече и мултифункционални зали за фитнес, аеробика и тае бо, помещения за масаж и сауни, заведения за хранене. Основен инвеститор е компанията „ЕП Комерс” на бизнесмените Красимир Калчев, Георги Матев и Иван Стоянов. “Това е най-големият фитнес не само в нашия град, но и в Централна Северна България. Такъв няма в Русе, в Плевен, подобен има във Варна”, казва Иван Стоянов.

Комплексът е разположен на три нива на площ от 4.2 дка в западната част на болярския град в близост до „Екстрапак”.

На нивото на терените са разположени кафето и рецепцията, откъдето се влиза в първата от двете фитнес зали. Това е т.нар. кардио фитнес с бягащи пътечки, колела и уреди от този тип. Там се провеждат и заниманията по зумба фитнес, аеробика и тае бо. Изкушението за дамите е голямо и първите посетители вече оценяват придобивката. Звучи латиноамериканска музика, на която не може да се устои – това е ритъмът на зумба, който вече покорява света със завиден ентусиазъм. Базира се на простия принцип: забавлявай се, докато отслабваш. Няма сложни движения, които да се заучават в детайли и не ви е нужда координация както при обикновената аеробика. Не е нужно да си търсите и партньор за танци. И най-важното е музиката, тя е толкова поглъщаща, че нямате усещането, че тренирате. Това е страхотен начин да се поддържате в добра физическа форма, който същевременно ви зарежда с настроение. Изразходват се по 700 калории на час.

Редом са дамските и мъжки модерни съблекални, бани и тоалетни. Наблизо е и помещението за масаж, както и сауната.

Впрочем, изкушение за дамите са не само зумбата, аеробиката и тае бо, а и самият фитнес. На втория етаж е силовият фитнес, който е проектиран и консултиран лично от световния шампион по културизъм Христомир Христов, който е препоръчал и уредите. Те са професионални, от марката “Vasil gym”, които са израелски, но произвеждани в Украйна. На разположение непрекъснато е лицензиран фитнес инструктор, който оказва съдействие и консултации. И до силовия фитнес има съответните напълно нови и модерно обзаведени бани и съблекални.

На първия етаж е разположен и протеинов бар, който предлага всичко необходимо за всеки фитнес на професионално ниво, добавки. Там са разпхоложени и съблекалните за футболистите. Управител на целия спортен комплекс е Красен Алексиев.

Как става ползването на съоръженията? Регистрирате се на рецепцията и получавате карта, обяснява Иван Стоянов. Има месечни карти на стойност 30 лв., срещу която се ползват всички услуги на комплекса, плюс ползването на безплатна кърпа на “Спортно Търново”. За ученици и студенти цената е 27 лв. месечно. Специални отстъпки има направени за корпоративни клиенти, а изкушаващ бонус е и семейната карта. Тя позволява на семейство от двама родители и дете само срещу 54 лв. да ползват всички екстри на спортния комплекс.

Работното време на комплекса “Спортно Търново” е от 7:00 ч. сутрин до 23:00 ч. вечерта. Едни от посетителите ходят да тренират сутрин, други – вечер след работа.

Огромен е интересът и към трите терена с изкуствено покритие, където вече близо година е пълно всяка вечер, особено след 17 ч. Налага се дори да връщаме желаещи в пиковете часове около 20 ч. вечерта, казват домакините.

Две от игрищата са със стандартните от ФИФА размери за минифутбол 20 на 40 метра, а третото е “мултиспорт” – за волейбол, джитбол и др. Настилката е от последно поколение DOMO ASCARI MXS , която притежава сертификат от 2 звезди на ФИФА и е произведена от белгийската фирма Domo Sports. С тази трева е доказано, че се получават 30 % по-малко контузии, в началото бе по-твърда, но сега всички за изключително доволни, уверяват домакините.

Тя е без пълнеж от пясък и гранули, с нови специално профилирани влакна. Хубавото е, че не се нагрява от слънцето, не мирише на каучук и позволява да се играе футбол при всякакви метеорологични условия. Зимата терените просто се почистват и продължават да функционират.

Преди броени дни на терените завърши футболен турнир с участието на 24 отбора, като мачовете се играха едновременно на двата терена и преминаха при отлични условия и организация. Осветлението е по стандартите за тренировъчно игрище с параметри над 300 лукса на фирма “Дженерал електрик”. Таксата е 25 лв. на час за целия отбор, което е една от най-евтините цени. В Плевен например желаещите заплащат по 40 лв.

А от днес в експлоатация влиза и последната придобивка на комплекса – на нивото на улицата, точно до паркинга, който поема в момента 100 автомобила, отваря врати и заведение за бързо хранене. То е най-голямото за Велико Търново, със сто места, и се нарича “Българска кухня”, като в него на съвсем достъпни цени ще могат да се хранят работещите във всички околни предприятия. Всичко това придава на “Спортно Търново” завършен вид на спортен комплекс, в чиито удобства великотърновци със сигурност ще се убедят.