Ивайло Димитров бележи първия гол в мача.

 

“Етър” победи с 2:1 столичния “Академик” в 1/32 финалите от турнира за купата на България и продължава в следващата фаза, където се включват и елитните отбори. Успехът на стадион “Ивайло” можеше да бъде и по-голям, но след почивката “виолетовите” намалиха темпото и уверено контролираха мача.

И трите гола паднаха още през първата част. Георги Тодоров удържа думата си и пусна основния състав, като само на вратата започна Рашков, а сред титулярите се завърна и Ивайло Димитров.

Етърци започнаха вихрено и още в 8-ата минута стигнаха до чисто положение. Александър Младенов напредна и отлично изведе брат си Стойчо Младенов сам срещу вратаря, но той спаси. В 13-ата минута обаче стражът на гостите капитулира, след като Ивайло Димитров отне топката от противник и от трудно положение я прокара под плонжа на Стойчев – 1:0.

Атаките продължиха и “виолетовите” действаха с лекота и настроение. В 15-ата минута далечен удар на Борислав Георгиев мина до гредата, а отново той в следващата атака технично изведе Иво Димитров, но топката бе изчистена в корнер. След изпълнението Сашо Младенов отблизо стреля над гредата.

Отново Младенов в 28-ата минута с параболичен удар изсипа топката над напречната греда.

Вторият гол падна в 32-ата минута, когато Ивайло Димитров центрира отдясно и Сашо Младенов с глава забоде топката в мрежата – 2:0. Една грешка в защитата две минути по-късно усложни развоя на мача, като се наложи Рашков да излиза и да прави фаул пред наказателното поле. Вратарят получи логично жълт картон, а след късото изпълнение Атанас Любенов с мощен удар вкара красив гол за 2:1.

През второто полувреме не се случи нищо интересно. “Академик” се опита да изнесе играта по-напред, но срещна организираната защита на домакините, а Борислав Георгиев за пореден път бе безпогрешен. В 51-ата минута за кеф на публиката Бобъра със серия от финтове преподаде бърз урок по техника на двама съперникови играчи.

Реферът Михаил Йорданов подмина груб фаул на играч от „Академик“ срещу Александър Русков, като не само не показа картон, но не го и маркира. Малсо след това Русков бе сменен принудително от Анев.

В тези минути пролича и умората на етърци от гостуването в Пловдив и те намалиха оборотите, макар че в общи линии контролираха мача. Най-опасен за тях бе Никола Радулович, който в 62-ата минута отправи далечен удар, уловен безпроблемно от Рашков. Георги Тодоров извади двамата голмайстори Младенов и Димитров, като пусна Самба и Караиванов, който отиде десен бек, а Кямил излезе напред като полузащитник.

В 80-ата минута пак Радулович принуди Рашков да спасява, а в даденото продължение стреля и над гредата, но “Етър” си запази заслужената победа. Така на 1/16 финалите, които са на 23 ноември, етърци ще се надяват да приемат отбор от “А” група.

“Етър” – “Академик” 2:1

Голмайстори: 1:0 Димитров (13), 2:0 Ал. Младенов (32), 2:1 Любенов (34)

„Етър“: Рашков, Кямил, Макенджиев, Русев, Томаш, Георгиев, Апостолов, Русков (52 Анев), Ал. Младенов (73 Самба), Ст. Младенов, Ив. Димитров 64 Караиванов).

Тагове: