Крайно интересен мач направиха “Академик” и “Локомотив” (ГО) в областното дерби от първия кръг на Северозападната “В” група. Двата тима останаха единствените представители на областта в третия ешелон, но показаха, че имат сили и амбиции за място поне в първата половина на класирането.

“Студентите” спечелиха с 2:0 в мач с много положения и пред двете врати след попадения на Евгени Систов и Мартин Методиев.

Началото обаче беше за обновения тим на “Локо” (ГО), който започна по-напористо и до 15-ата минута имаше пълен превес. Още в 4-ата минута Ивелин Момчилов изскочи сам срещу вратаря Иванов, но бе застигнат от Иван Ганев и опасността бе ликвидирана. Натискът на “железничарите” продължи и те изпълниха четири поредни корнера, при които защитата и вратарят на домакините успяха да се справят. Възможност имаше и пред Пламен Иванов. В 14-ата минута от фаул от 23 метра капитанът Красен Славчев стреля добре, но вратарят Димитър Иванов успя да хване удара.

Треньорът на “Академик” направи вътрешни смени, които промениха нещата и отборът му тръгна напред. В 20-ата минута Боби Борисов проби отдясно и намери пред празната врата Евгени Систов, който откри резултата – 1:0. Пет минути по-късно локомотивци останаха с човек по-малко на терена. Калоян Каролев влезе с шпагат в краката на Димитър Димитров и той му се нахвърли, за което реферът му показа червен картон, както и жълт на Каролев.

Голямо меле пред вратата на “Локо” се заформи в 30-ата минута, когато топката по чудо не влезе за втори път в мрежата. Пробив отдясно на Бънов завърши с центриране, Венци Георгиев с глава насочи топката, но тя се отби от защитник и попадна у Систов. Нападателят с глава я прати в гредата, тя се върна към Васил Бънов, който със странична ножица би във вратаря. Малко след това играещият треньор Боби Борисов изпълни фаул от границата на пеналта, но вратарят Китов изби в корнер.

В 40-ата минута Мартин Методиев отдясно намери Систов, който с глава би над напречната греда. В самия край на полувремето отново Борисов от фаул стреля този път ниско в ъгъла и вратарят отново изби в ъглов удар. Натискът на домакините срещу останалия с 10 човека съперник продължи и след почивката. Само за две минути Калоян Каролев създаде две добри положения, пропилени от Систов. В първото центрирането отляво намери нападателя сам, но ударът му бе хванат, а в следващата атака пак Каролев центрира, току-що влезлият Ивайло Дюлгеров спря на гърди към Систов, който би в аут.

После обаче играта се изравни и се водеше предимно в центъра. Всичко се реши в 70-ата минута, когато Методиев предприе пробив, излезе срещу вратаря и с десен външен удар прати топката в далечния ъгъл за 2:0. Можеше да падне и трети гол, след като Бънов и Борисов направиха двойно и излязоха срещу Китов, но защитник успя да пресече.

В самия край на мача след грешка на Ганев съперник овладя топката и центрира към нисичкия Стефан Бакърджиев, който с плонж с глава не успя да намери очертанията на вратата.

“Академик”: Д. Иванов, Ганев, Бънов, Каролев, Ангелов, Михайлов, В. Георгиев, Чанов (58 Дюлгеров), Борисов, Методиев, Систов.

“Локо” (ГО): Китов, Стефанов, Радев, Славчев, Д. Панайотов, Димитров, Момчилов, Гавазов (60 М. Симеонов), Русев (83 Н. Колев), Петров, Пл. Иванов (75 Бакърджиев).

Ето и всички резултати:

21 август 2011, неделя, 18:00 ч

Локомотив (Мездра) – Дунав 98 (Селановци)                 4:0

Академик (Свищов) – Локомотив (Горна Оряховица)            2:0

Ботев (Козлодуй) – Гигант (Белене)                        5:0

Левски 2007 (Левски) – Спартак 1919 (Плевен)               0:6

Червен бряг (Червен бряг) – Ботев (Криводол)              0:3

Трявна (Трявна) – Балкан (Белоградчик)                    2:0

24 август 2011, сряда, 18:00 ч

Локомотив (Дряново) – Янтра 1919 (Габрово)

Ситомир (Никопол) – Торпедо 2004 (Борован)