Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето – да го направиш. Тази стара мъдрост доказаха днес футболистите на „Етър” пред своите най-верни около 2000 зрители на стадион “Ивайло”.

„Виолетовите” искаха да победят „Спортист”, показаха за пореден път, че могат да го направят, а накрая и го сториха с великолепен гол на Тихомир Кънев. Този успех, прекъснал серията от пет поредни победи на „шоколадите” в първенството, отново направи етърци фаворит за второто място, даващо право на бараж за „А” група. „Етър” е на 3 точки след „Спортист”, който има мач повече, в следващия кръг приема „Ботев” (Вр), а на всичко отгоре има и по-лоши показатели – три загуби от „Етър”. Другият претендент „Септември” също е с по-лоши показатели, а на 25 май идва на стадион „Ивайло”.

Но в „Етър” след мача обявиха, че вече са оставили сметките и многото закани настрани. Във втори мач поред отборът играе с желание, печели победи и е амбициран да бие до края, пък каквото стане…

Куп кадрови проблеми имаше преди мача, но Ванков успя да се възстанови и все пак се събраха 12 здрави полеви играчи, а групата бе допълнена с юноши. За съжаление в 23-ата минута Джайеоба получи разтежение и бе сменен принудително, като на върха на атаката застана Кънев, а зад него заигра влезлият Генов. В 29-ата минута Кънев пропусна да открие, след като не засече добре топката при отличен пас на Гайдаров отдясно.

Положенията в мача не бяха много, тъй като гостите се бяха окопали здраво и с нищо не показаха как са взели пет поредни победи. В 37-ата минута Кънев бе съборен пред наказателното поле и сам изпълни фаула, топката мина през стената и след удар на играч от „Етър” се отби от ръката на защитник. „Виолетовите” дружно поискаха дузпа от рефера, но той бе на друго мнение. Димитър Андреев не показа еднакъв критерий и при картоните, а помощникът му Георги Калудов избърза да вдигне една засада, при която от крака на защитник топката отиде право в намиращия се пред вратата Кънев.

След почивката домакините натиснаха, но отново срещнаха здрава защита. В 47-ата минута удар на Генов от фаул бе продължен от Кънев, но вратарят Гозжев спаси.

Така се стигна и до кулминацията в мача. В 70-ата минута след центриране отдясно Борислав Илиев едва не вкара пореден автогол в полза на „Етър” в трети пореден мач, но засечената от него топка мина до гредата. След изпълнението на корнера последва разбъркване, в което Тихомир Кънев докопа топката, завъртя се и с мощен удар едва не скъса мрежата – 1:0!

Чак сега „Спортист” реагира и се втурна в атаки, но до края на мача така и не успя да нанесе точен удар в рамката. Две опасни центрирания на Лаков бяха пресечени от вратаря Димитров, а в 87-ата минута пак негов удар мина над гредата. С много дух и мъжество „виолетовите” удържаха аванса си. За жалост в триминутното продължение след два неотсъдени фаула срещу гостите нервите на Кънев не издържаха и той влезе остро в краката на съперник. Веднага бе повален на земята от играч на „Спортист”, а реферът реши ситуацията с директен червен картон на голмайстора.

След последния сигнал етърци отидоха да поздравят публиката и тя горещо ги аплодира. Този път наистина имаше защо!

„Етър” – „Спортист” 1:0

Голмайстор: 1:0 Кънев (72)

„Етър”: Димитров, Гайдаров, Костадинов, Ванков, М. Иванов, Камил, Трифонов, Харлов (58 Николаев), Кънев, Джайеоба (23 Генов), Баев (80 Зафиров).

Тагове: