СОУ „Емилиян Станев” (В. Търново) за пореден път доказа, че отборите му са водещи сред училищата не само в областта, но и в цялата страна. На завършилите финали от ученическите игри за 11-12 клас юношите, водени от Румен Трифонов, станаха шампиони с титлата и златните медали, а девойките, водени от Иван Калчев, са вицешампионки и сребърни медалиси.

Шест отбора, преминали през ситото на квалификациите, си оспорваха титлата в зала „Сава Величков” във В. Търново. В предварителната група СОУ “Ем. Станев” разгроми ПГЕЕ „Апостол Арнаудов” (Русе) с 32:19 (14:11) и 101-о СОУ „Бачо Киро” (София) с 35:25, след равенство 14:14 на полувремето. На полуфинала великотърновци се разправиха с ПГСС „Н. Вапцаров” (Левски) с 31:17 (14:5). В мача за златните медали хандбалистите от СОУ „Емилиян Станев” се изправиха отново срещу връстниците си от 101-о СОУ „Бачо Киро” (София). Домакините започнаха вихрено и поведоха с 4 гола, а на почивката вече водеха с 16:9. През второто полувреме великотърновци не изпуснаха инициативата, записаха победа с 30:23 и триумфираха с шампионската титла.

Стражът на СОУ „Емилиян Станев” Росен Иванов очаквано спечели наградата за най- добър вратар, капитанът Иво Тодоров стана голмайстор на турнира с 62 гола.

Румен Трифонов отличи Иво Тодоров, Росен Иванов, Николай Стефанов, Румен Димитров, Марин Шандров, Християн Йосифов, Стефан Ефтимов, Иван Монев, Ивелин Иванов и Васил Боев. „За пети път триумфираме с купата и златните медали. Благодаря на момчетата за отличното представяне”, сподели Трифонов.

——————————————————————————————————————————-

Вицешампионска титла и сребърни медали спечелиха от държавните финали на ученическите игри по хандбал за 11-12 клас девойките на СОУ “Емилиян Станев”. Трети пък станаха домакините от ДТГ “Димитър Хадживасилев” (Свищов).

Шест отбора се класираха за финалите, провели се в крайдунавския град. Великотърновки, водени от Иван Калчев, се паднаха в тежка група с тимовете на СОУ “Нешо Калчев” (Панагюрище) и ГЧЕ “В. Левски” (Бургас), а в другата група домакините бяха заедно със СОУ “Йоан Екзарх” (Шумен) и СГСАГ “Хр. Ботев” (София).

Великотърновки започнаха с убедителна победа с 31:15 (16:6) над съперничките от Бургас. Втория си мач срещу Панагюрище изиграха тактически с мисъл за предстоящия полуфинал и отстъпиха с 31:25 (15:12). В другата група пък свищовлийки направо се подиграха с тима от София, разбирайки го с 37:2, като на почивката водеха с 26:0, а после изненадващо победиха м.г. шампион Шумен с 27:20 (11:11).

Така на полуфинала се срещнаха двата тима от нашата област, като СОУ “Емилиян Станев” взе победата срещу домакините с 20:17 (11:7). В другата среща Панагюрище би Шумен с 30:25. Свищовлийки стигнаха до бронзовите медали, като в мача за 3-4 място трудно биха Шумен с 25:23 (14:14).

Не по-малко драматичен бе финалът за титлата, който отново противопостави великотърновки на Панагюрище. “Срещата се игра гол за гол, полувремето завърши при 12:12. В крайна сметка отстъпихме с 26:23, но сме доволни от представянето си”, заяви учителят Иван Калчев. В състава му има три абитуриентки – Силвия Цветанова, Йорданка Йорданова и Боряна Ефтимова, три девойки са от 11 клас, две деветокласнички и четири са едва в 8 клас.

Голмайстор на финалите стана Станислава Димитрова, която наниза 51 попадения. Първолета Димова пък влезе в идеалната седмица като най-добър разпределител. В седмицата влязоха и две представителки на домакините от Свищов.

СОУ “Ем. Станев”: Боряна Ефтимова, Силвия Цветанова, Йорданка Йорданова, Геновева Кънева, Надежда Димитрова, Елеонора Петрова, Станислава Димитрова, Виолета Христова, Ивона Петкова, Кристина Стефанова, Първолета Димова, Велина Матова.

Тагове: