В 20 часа на 7 май след края на мача „Етър” – „Ботев” (Враца) публиката на стадион „Ивайло” стана на крака и с ръкопляскания изпрати състава на …гостите от Враца за играта им в днешния мач, спечелен с 2:1. Това бе и най-красноречивата оценка на зрителите за футболистите на „Етър”…

„Ботев” вкара три гола в съботната вечер и може да се счита за новия член на „А” група. Не се оправдаха очакванията на най-верните 2000 души, дошли да подкрепят „виолетовите” в „мача на честта”.

Двубоят започна с привидно надмощие на домакините като още в 3-ата минута Джейеоба намери Лапантов, чийто удар бе изваден от вратаря. Малко след това обаче опасен удар на Светлин Симеонов бе избит с глава от Костадинов от голлинията. Последваха пет възможности за гол на „Етър”, пропилени или спасени от вратаря Цветковски. В 14-ата минута Кънев от фаул от границата на пеналта би до гредата. Нов негов удар бе избит от вратаря. В 29-ата минута и Валериев стреля до гредата, а далечен удар на Трифонов принуди Цветковски с мъка да лови. Най-фрапантното положение обаче бе минута преди това, когато Джейеоба изведе Симеон Баев сам на празна врата, но странно защо ударът му отиде в облаците.

Оттук нататък „Ботев” бе пълновластен господар на събитията. В 33-ата минута вратарят Димитров излезе неразчетено и след прехвърлящ удар топката кацна на напречната греда. Още в следващата атака Симеон Райков шутира опасно до гредата. Така се стигна и до 44-ата минута, когато „виолетовата” защита и вратарят „заспаха” и Ценовски стреля в долния десен ъгъл на Димитров – 0:1.

Надеждите за обрат след почивката не се оправдаха. Играта се накъса, а темпото спадна и двата отбора започнаха да грешат. И отново Фортуна удари рамо на „Етър”. В 60-ата минута Харлов центрира отдясно и в меллето голмайсторът на групата Ивайло Данчев прати топката в собствената си врата – 1:1. Вместо да натиснат и направят пълен обрат етърци изпаднаха в плен на хаоса или нежеланието, като до края на мача се запомни един-единствен удар на Кънев от воле, изваден отново от Цветковски блестящо в корнер.

Чест прави на „Ботев”, че не се задоволи с точката, а продължи да атакува в зейналите огромни празни зони във „виолетовата” защита. С цената на жълти картони Костадинов, Кямил и Лапантов спряха няколко опасни атаки, но неизбежното се случи в 80-ата минута. Ивайло Данчев напълно се реабилитира за автогола си, като проби необезпокояван отляво и след нова колективна грешка в отбраната пусна на празна врата към Светослав Валериев за 1:2.

До края на мача не се случи нищо с изключение на един удар в лицето на Трифонов в наказателното поле, който реферът Николай Йорданов така и не посмя да маркира. Трифонов бе закаран с линейка в болницата. След последния сигнал само четирима от играчите във виолетово тръгнаха да поздравят агитката, но тя не ги удостои с внимание, а вместо това аплодира гостите от Враца, като ръкоплясканията се подеха и от централния сектор на трибуните.

Това бе и най-красноречивият коментар за нещата, случили се в този мач.

„Етър” – „Ботев” 1:2

Голмайстори: 0:1 Ценовски (44), 1:1 Данчев (60–авт.), 1:2 С. Валериев (80)

„Етър”: Димитров, Кямил, Ц. Валериев (57 Харлов), Костадинов, Димов, Трифонов, Зафиров, Джейеоба (74 Петров), Лапантов, Кънев, Баев (57 Миндев).

Тагове: