Сребърни медали от държавните финали по хандбал за юноши до 19 г. завоюваха състезателите на ХК „Боляри”. Възпитаниците на Румен Трифонов стигнаха до финалния мач за титлата, където бяха спрени от „Локомотив” (Вн). Съперникът, воден от великотърновския треньор Йордан Маров, направи дубъл, след като преди месец би във финала за купата на България „Локо” (ГО).

В ДКС „Васил Левски” великотърнови постигнаха три убедителни победи, които им отвориха пътя към полуфиналите. На старта „Боляри” прегази „Железничар” (Сф) с 20:12 (11:8), най-резултатен бе Иво Тодоров с 6 гола, Ивайло Игнатов завърши с 4. Във втория мач домакините отнесоха ХК „Русе” с 27:17 след 9 гола на Игнатов, а Тодоров и Стефан Евтимов добавиха по 5. В последният мач в групата „Боляри” сгази „Черноморец” (Бс) с 21:7 (11:3) и си върна за двете поражения във финалите за купата, които ги оставиха без медал.

Истински трилър предложи полуфиналът между „Боляри” и „Интер” (Благоевград), решен едва в последните секунди. На почивката великотърновци водеха с 11:7, но в 30-ата минута вече бяха догонващи – 12:13. Благоевградчани запазиха преднината си от 1 гол до 58-ата минута, когато Иво Тодоров и Стефан Ефтимов бяха точни за 19:18 и класираха „Боляри” на финал.

Спорът за титлата предложи интрига само през първите 20 минути, в които играта вървеше гол за гол. След това варненци завършиха с успех 4 поредни контри и се оттеглиха с аванс 16:11. През второто полувреме момчетата на Румен Трифонов свалиха пасива си до 3 гола, но непростими пропуски в атака ги лишиха от обрат и те загубиха с 26:32.

„Никога не сме правили толкова грешки и логично загубихме. Варненци имат много мачове в „А” група и са по-обигран отбор. Росен Иванов заслужено е най-добър вратар. Доволен съм от Иво Тодоров в нападение, от Румен Димитров в някои от срещите и от Стефан Ефтимов и Иван Монев отчасти. Ще работя за това момчетата да продължат кариерата си зад граница”, каза Румен Трифонов.

Той определи този отбор на „Боляри” за най-успешният в историята на клуба. През годините тези хандбалисти са спечелили 4 златни, два сребърни и един бронзов медал в различните възрастови групи.

„Локо” (ГО) зае пето място в крайното класиране. В предварителната група горнооряховци се наложиха над ХК „Калиакра” с 23:16 (9:9) и загубиха от „Интер” със 17:18 (4:6) и от „Локо” (Вн) със 17:23 (11:11). Във втората фаза воденият от Димитър Асенов отбор се наложи над „Железничар” с 20:13 (13:4) и „Черноморец” с 26:24 след продължение (22:22 в ред. време).

Общо петима състезатели от региона попаднаха в идеалния отбор на финалите. От „Локомотив” това са Илко Начев – най-добро ляво крило, Искрен Петров – десен гард и Костадин Иванов най-добър пивот. Росен Иванов от „Боляри” бе определен за най-добър вратар, а съотборникът му Иво Тодоров е № 1 при разпределителите.

Тагове: