От 2 години хандбалистките чакат премиите си за шампионските титли

Срещу хандбалния клуб “Етър-64” има обявена война от някои хора, която е необяснима за мен, обяви президентът на етърки Атанас Атанасов на пресконференция по повод на спечелената поредна купа на България. “Вече си мисля за подаря клуба на Общинския съвет, където има хора, които не са извадили и 1 стотинка за спорт, но не спират да критикуват”, заяви Атанасов.

Той призна, че кризата сериозно е ударила клуба, тъй като е принудила повечето членове на Управителния съвет да се оттеглят. Бюджетът е свит до минималните 80 000 лв. на година, а клубът издържа подрастващи отбори от 10 годишни момичета до жени. Така издръжката не пада под 7 000 лв. месечно, още повече, че отборите на “Етър-64” неизменно са на финали, а това увеличава разходите. В последния сезон 12-годишните са шампионки, 14 и 16-годишните – втори, 19-годишните – трети, а жените – също шампионки.

Въпреки проблемите, “Етър-64” продължава да мачка наред и вече почти три години въобще няма загуба в България – нито в първенството и за купата, нито в евротурнирите. Ако иска да участва в евротурнирите, за два кръга разходите скачат с още 25 000 лв.

Въпреки това клубът няма никаква подкрепа от общината, оплакаха се от “Етър-64”. Оказва се, че от две години състезателките играят без премии, като не са платени и обещаните две премии от по 10 000 лв. за шампионските титли. “Имаше ангажимент от д-р Румен Рашев за премия от 10 000 лв., решението мина през двете комисии и странно, но не влезе в залата за гласуване. Вярно е, че дължим 1700 лв. за общинска квартира, но просто средствата не достигат”, каза още Атанас Атанасов. Той поясни, че “Етър-64” и баскетболният “Черно море” са единствените клубове в Северна България, които от влизането си в “А” група не са изпадали изобщо.

“Върнахме се 14 години назад като финансиране, когато нямахме пари за стипендии и премии, и срещаме много големи трудности. Може би общината трябва да помисли, а и в УС да дойдат нови хора. Благодаря на момичетата, че не се предават и играят, без да са взимали премиите си още от 2009 г.”, потвърди и треньорката Йонка Генчева.

Отборът не успя да води подготовка в нормална зала заради ледения ДКС “В. Левски”, не направи и международни проверки срещу силни съперници заради безпаричието. Но продължава да бие наред.

“За мен е удоволствие, че работя с такива състезателки. Зоя Стефанова се контузи три дена преди финала, но игра с болки, малко биха го направили. Благодаря и на Даниела Коцева, която се върна след майчинство, с нея играта ни става друга. Както и на другите опитни – Соня Богданова, Гери Александрова, Марияна Семерджиева, и по-младите Ина Стоилова, Деси Николова и Маги Дончева. Те са основата, а към тях вече са и пет от девойките ст. възраст – Зорница Стефанова, Силвия Цветанова, Деница Иванова, Станислава Димитрова и Магда Косева. Предстои ни битка за титлата с “Бъки”, но нашата хегемония може да бъде прекъсната само ако при тях се върнат опитни състезателки. Години наред ще имаме стойностен женски отбор”, завърши Йонка Генчева.

Тагове: