Селекционер за Северозападна България към Зоналния съвет на Българския футболен съюз стана екснационалът Бончо Генчев. Една от легендите на “Етър” ще отговаря за търсенето на подрастващи таланти у нас. Работата на “скаут”, както е модерно да се казва, се състои в ходене по мачове и следене на юноши, които да бъдат предлагани на треньорите за включване в националните отбори на България.

“Започвам работа като селекционер, ще се постарая да стъпя не само в големите футболни центрове, а навсякъде, където се развива футбол в Северозападна България”, потвърди Бончо Генчев. Паралелно с това той ще бъде и делегат на мачове към Зоналния съвет на БФС.

Преди време този пост се заемаше от друг бивш национал и съотборник на Бончо Генчев от “Етър” – Илиян Киряков. Кирячето бе селекционер от 2005 до 2008 г., когато замина на работа в “Черноморец” (Балчик), а сега е в Кипър. Оттогава постът бе останал вакантен.

Както вече писахме, вече ще има и по двама треньори-координатори за всяка една от четирите зони, които ежемесечно ще провеждат двустранни игри между подбрани момчета от всяка възрастова група и ще селектират най-добрите за подаване към националните отбори. Конкурсът за местата е обявен, те ще бъдат на директно разпореждане към БФС.

По линия на грижата на футболната централа за детско-юношеския футбол са още две взети решения: завишава се процентът от сумите-компенсации, които ще получават клубовете за младите футболисти при първи професионален договор. Освен това от тази пролет по 5 мача при подрастващите ще бъдат ръководени безплатно от съдии и делегати. Клубовете ще заплащат само пътните разходи на съдийските бригади.