Царевец и Трапезица като археологически резерват и квартал Асенов във Велико Търново се борят да влязат в картата на българската цивилизация. Идеята за това е на информационна агенция „Стандарт Нюз” и в. „Стандарт”.

Общо 50 са предложените обекти, от които ще бъдат избрани 30, за да бъдат поставени върху картата на културно-историческото наследство на България. Според регламента в продължение на една седмица всеки участник може да избере и да подкрепи от предложения списък с обекти 10 от тях. Резултатите от изследването ще бъдат представени в средата на месец февруари. Обществен съвет ще се произнесе кои от обектите, получили най-много гласове, биха представлявали интерес за чуждестранните туристи.

Царевец и Трапезица имат реален шанс да станат част от новата карта, защото историческият хълм Царевец е безспорният лидер сред обектите на културно-историческото наследство в България с над 400 000 посетители годишно. Община Велико Търново се обръща към всички граждани и приятели на историческата и духовна столица на България да подкрепят Царевец и Трапезица, за да заемат първо място в организираното проучване. Археологът Николай Овчаров също се е ангажирал със защитата на тезата, че именно Царевец и Трапезица са най-значимите, авторитетни, обичани културно-исторически обекти в България.

С подкрепата си за инициативата на www.standartnews.com всеки гражданин и приятел на Велико Търново ще потвърди и правилността на традиционната политика на старата столица да популяризира България като авторитетна, престижна и интересна туристическа дестинация за културен и познавателен туризъм.

Към каузата се присъединиха всички членове и симпатизанти на Националния фенклуб “Манчестър Юнайтед България”, съобщи от името на организацията Веселин Нинчев, като вече са дали над 600 гласа за подкрепата.

Тагове: