На 8 и 12 юни ще се играят баражите за влизане в елитната „А” група, научи „Велико Търново спорт”. На 8 юни помежду си на неутрален терен ще се срещнат двата втори отбора от Западната и Източната „Б” групи. Победителят от този мач ще играе на 12 юни втори бараж срещу състава, заел 14-о място в крайното класиране на „А” група.

Пролетният дял от първенствата ще завърши на 5 юни т.г. От БФС все още не са обявили по какъв критерий ще бъде изготвена програмата за третия дял от 11 кръга в двете групи от втория ешелон.

Квалификации ще има и за попълване на „В” група, те ще се проведат на 9 и 17 юни т.г. Аматьорската Северозападна зона ще бъде домакин на европейски квалификации за мъже. Българският тим ще спори за място на финалите на европейското първенство заедно с отборите на Сърбия, Северна Ирландия и Словения. Мачовете ще се играят на 16, 18 и 20 април в Тетевен, Мездра и Правец.

Затяга се сериозно и контролът по лицензирането при аматьорите. Клубовете от „В” група вече получават набор от документи, свързани  с изискванията, които трябва да попълнят до 30 април и от следващият сезон също ще бъдат лицензирани. И за тях вече се изискват финансов план и отчет, както и стадион, отговарящ на определени условия. Добрата новина за аматьорите е, че драстично се намалява таксата за внасяне на жалби, която от 250 пада на 100 лева.

Интересни новости дойдоха от съвещанието на зоналните и областните шефове, проведено в София, на което присъстваха и президентът на БФС Борислав Михайлов, изпълнителният директор Борислав Попов, директорът на “Първенства и турнири” Антон Попов и президентът на Аматьорската футболна лига Румен Вълков.

Треньорски лиценз „Сертификат” въвежда БФС за треньорите, които водят отбори в областните и регионалните групи, съобщи председателят на Зоналния съвет Георги Велинов. Тридневните курсове (20 учебни часа) ще струват 100 лв. Целта е дори треньорите на най-ниските нива да бъдат подготвени на теория и практика, тъй като много от тях, особено в малките населени места, работят и с децата и юношите.

В подкрепа на детско-юношеския футбол БФС назначава и по двама треньори-координатори за всяка една от четирите зони. Те ще наблюдават работата в школите, ежемесечно ще провеждат двустранни игри между подбрани момчета от всяка възрастова група и ще селектират най-добрите за подаване към националните отбори.

Завишава се процентът от сумите-компенсации, които ще получават клубовете за младите футболисти, когато подписват първи професионален договор. Освен това от тази пролет по 5 мача при подрастващите ще бъдат ръководени безплатно от съдии и делегати, като клубовете ще заплащат само пътните разходи на бригадите.