Тези спортни зали бяха приети от общинската комисия.

Общинска комисия прие новите спортни зали, вдигнати от предприемача Дончо Караиванов в западната част на стадион „Ивайло”, съобщи “Дарик радио” – Велико Търново. В четвъртък комисията с председател – началника на отдел „Общинска собственост” Маринела Джартова огледа обекта и не откри несъответствия между идейния и работния проекти и построеното. В състава на комисията бе и главният архитект на Общината Николай Малаков, който информира, че е отправена препоръка към предприемача да оформи тротоар пред сградата, което е негово задължение.

Според архитект Малаков няма проблеми да бъде подписан акт 15, тъй като сградата е свързана с ток, вода и канализация и няма технически причини за отказ. След това ще бъде дадено разрешение за въвеждане в експлоатация акт 16.

Неотдавна на нарочна пресконференция общинският съветник Румен Димитров заяви, че залите стават по-скоро за патешко ходене и криеница между колоните, отколкото за спорт.

Комисията ще представи протокола от огледа за одобрение на изпълняващия длъжността кмет д-р Иво Найденов в началото на тази седмица, съобщи Маринела Джартова. Предстои да бъде уточнено каква част от обезщетението на Общината, дължимо от предприемача, е сградата и след това Общинският съвет да реши дали я приема. Ако го направи и нещата се движат нормално, до три месеца съоръжението ще може да бъде разпределено за нуждите на клубовете, смята Маринела Джартова.

На предстоящата на 20 януари сесия на Общинския съвет обаче кметът д-р Румен Рашев ще трябва да отговаря на пет въпроса на съветника Румен Димитров. Той го пита запознат ли е с предварителния проект на предприемача, наясно ли е дали има специфични изисквания за помещения за спортни нужди, защо е допуснато строителство на зали с ниски тавани, спазен ли е срокът за предаване в експлоатация и кога великотърновци ще могат да ползват сградата.

Румен Димитров коментира, че не е очаквал да има несъответствия между проекта и построеното, няма претенции към изпълнителя и че проблемът е в това защо е бил одобрен такъв проект. Той смята да отправи и други питания към градоначалника, но на този етап не пожела да конкретизира.

На първия етаж сградата разполага с огромно фоайе, което спокойно може да бъде преградено и да се оформи още поне една малка зала, и отделена голяма зала. Направен е и подход за инвалидни колички. Там са разположени още две големи съблекални, дамска и мъжка баня с тоалетни и две по- малки канцеларии, със собствени санитарни възли. На втория етаж има две големи и две по- малки зали и четири други помещения, две от които с бани и тоалетни.

На последния етаж е най-голямата и най-висока зала, четири стаи и тераса. Височината на помещенията е от 270 до над 400 сантиметра. В четирите по-просторни зали има носещи колони, така че няма да могат да се използват за колективни спортове, като волейбол, хандбал, футбол и баскетбол и т.н.

“Това все пак не е многофункционалната национална спортна зала в София, която струва десетки милиони левове. Тя се вдига на съвсем друг принцип. Постарахме се да направим сграда за административни и спортни нужди, в която много спортисти и техните ръководители и треньори да намерят своето място за подготовка. Има възможност да се оформят лекарски кабинети и масажни зали, така че спортистите да разполагат с всичко необходимо. Поставихме ПВЦ-дограма и външна изолация на стените, така че да снижим бъдещите разходи за отопление”, заяви предприемачът Дончо Караиванов. Той добави, че ще оформи тротоар, веднага след като температурите се вдигнат и от Общината разрешат да махне оградата, която отделя пространството през залата от това пред Спортния диспансер.

Подовете на коридорите са направени с мозайка, стените на помещенията са боядисани с латекс. Навсякъде санитарните възли са облепени с теракот и фаянсови плочки, като остава да се монтират батериите на чешмите и душовете, мивките, тоалетните казанчета, бойлерите и осветителните тела. Това, както и подовите настилки на кабинетите и залите е ангажимент на бъдещия собственик, уточни Дончо Караиванов…