Световният шампион по борба Михаил Ганев стана жертва на тежък инцидент навръх Коледа. Около 5.30 часа в бар „Текила“ в центъра на Габрово възниква побой. Мишо Ганев и брат му Петър тръгват да разтървават биещите си, при който 25-годишният спортист е наръган четири пъти в коремната област и лявата гръдна половина. При инцидента е пострадал и брат му, който е с леки порязвания, както и техен приятел от град Севлиево.

Мишо Ганев е намушкан от 31-годишния Владимир Иванов от Габрово, който е задържан. Той първоначално се укрил в таванските помещения на блока, в който живее. При задържането Владимир оказал съпротива, но но се е наложило да бъде респектиран и прибран в полицията. Задържаният е бивш културист и работи в Испания, по данни на полицията поне в България не е криминално проявен. При обиска в дома му е намерен канабис, съобщи директорът на ОД МВР – Габрово комисар Денислав Донков.

Михаил Ганев е транспортиран веднага в габровската болница в много тежко състояние. По-притесняващо е било пробождането в корема, за което е направена лапароскопска ревизия. Оказва се, че няма нараняване на вътрешните органи. Пациентът е имал късмет, отбеляза директорът на болницата в Габрово д-р Нели Савчева. След операцията, извършена от д-р Петър Панайотов, животът му е вън от опасност, но остава в реанимацията. Михаил Ганев ще остане в болницата около седмица, след което ще бъде продължи лечението си в друга клиника.

Личният треньор на бореца Симеон Щерев и съотборниците му от националния отбор по борба са в шок от бруталния опит за убийство на Ганев, който като състезател на „Левски” е и служител на МВР. „Ние сме в шок. Не знам въобще как може в дискотеките се допускат „хора с ножове, които правят “кървави бани”. Това за мен са направо убийци. А като знам, че Мишо е спокойно момче, кротък, нито иска, нито скача да се бие. Отишъл е да ги разтървава, за да не станат по-големи проблеми”, обясни Симеон Щерев.

Михаил Ганев е роден 5 януари 1985 г. в Златарица. Оттам той премина в „Царевец-Етър 93” (В. Търново), където първият му треньор е Лако Лаков. После бе в „Олимпик“ (Тетевен), а сега е състезател на „Левски“. През 2006 г. на световното в Гуанджоу той сътвори най-голямата сензация в свободната борба през новия век, като надви най-добрия борец в света Бувайсар Сайтиев (Русия) – трикратен олимпийски, шесткратен световен и шесткратен европейски шампион. Последваха няколко кошмарни година, в които бе на път да се откаже от спорта. Той претърпя цели 6 операции, но показва мъжество, сила и воля. На 12 септември т.г. на световното в Москва Мишо Ганев се завърна с гръм и трясък, като прегази в кат. 84 кг безцеремонно всички представители на руската школа и получи прякора Килър на руснаците.

Неотдавна Михаил Ганев бе обявен за почетен гражданин на Златарица, после бе приет и награден и от кмета на В. Търново д-р Румен Рашев. Само преди броени дни Михаил Ганев бе избран за Спортист № 2 на България за 2010 г. В анкетните си карти всички великотърновски журналисти единодушно го поставиха на първото място в личните си класации.