Великотърновката Гергана Баръмова изведе българския национален отбор при откриването на европейското първенство по бадминтон за глухи. Олимпийската шампионка от Тайпе бе начело на тима ни при дефилирането на 12-те отбора участници.

Гери направи отличен старт на първенството, като не познава вкуса на поражението до момента и като истински лидер поведе съотборниците си към успеха в отборната надпревара. Българите постигнаха 3 победи и 1 загуба и заеха второ място в предварителната група. Те започнаха с три победи: над Австрия с 5:0, Германия с 4:1 и над Великобритания отново чиста победа от 5:0.

Така решителен за първото място в групата се оказа мачът с Литва. Георги Антов при мъжете регистрира загуба с 1:2 от Даускуртас. Гергана Баръмова възстанови равенството, като бе безапелационна срещу легендата Кристина Довидайтите, отнасяйки я с 2:0 гейма. При двойки мъже Антов и Гетов очевидно не бяха на нивото на съперниците си Даускуртас/Довидайтис и загубиха с 2:0.

Баръмова и Силвия Чапкънова отново върнаха надеждите ни за крайна победа, като направо премазаха женския тандем на противника Новк/Пакулните с 2:0 гейма, давайки им само 8 точки. В решаващата среща при смесените двойки Гетов и Колицова не успяха да се справят с Довидайтис/Довидайтите и паднаха с 2:0. Загубата остави националите ни втори в подреждането и ги изпрати на четвъртфинал срещу Русия.

Шампионатът на стария континент бе открит в присъствието на зам.-министъра на спорта доц. Лазар Каменов, наскоро избраният за президент на Европейската спортна организация на глухите (EDSO) Бьорн Рьоне, експрезидентът – французойката Изабел Малауре, както и ръководството на Спортната федерация на глухите в България, водена от председателя Николай Николов.