Страхотен скандал е на път да разтърси българския хандбал. Европейската федерация по хандбал (EHF) отне на България домакинството на европейското първенство за девойки, което трябваше да се проведе догодина. Страната ни е и пред угрозата да бъде извадена от календара на EHF за няколко години!

Причината е, че българската федерация е отказала домакинството на европейското първенство по плажен хандбал до 18 г., което трябваше да се проведе в Албена през юли.

Един месец преди започване на шампионата, президентът на БФХ Светомир Гоцов е уведомил EHF, че България няма възможност да прие форума, оправдавайки се със световната финансова криза. Самият Гоцов вместо да намери спонсори за шампионата, е поискал средства от шефовете на този спорт, като получил отказ от тях, твърди Novsport.com.

“При това положение не можем да рискуваме с организацията на първенството за девойки и ето защо отнемаме домакинството на България. Всяка страна, която иска да приеме форума догодина, трябва да изпрати своята кандидатура най-късно до 20 юли”, се казва в официално изявление на Изпълнителния комитет към европейската централа по хандбал EHF. Новината бе потвърдена и от вицепрезидента на БФХ Атанас Атанасов.

България трябваше да поеме разходите на шампионата, възлизащи на 100 000 лв., независимо кой ще е домакин на проявата, но за 2 седмици европейско първенство няма как да се организира. Това означава, че федерацията ще бъде задължена да плати всички разходи по подготовката на отборите, които трябваше да се състезават в шампионата на Стария континент.

Очаква се EHF да наложи сериозни санкции на родната федерация и било напълно вероятно България да бъде извадена за няколко години от календара на Международната федерация, твърди Novsport.com..

Този кризисен момент идва във време, когато Велико Търново бе на път да стане център на родния хандбал. “Етър-64” е абсолютен хегемон в женското направление, а треньорката Йонка Генчева тази пролет бе утвърдена за селекционер на националния отбор, на когото през ноември предстояха световни квалификации. Мъжкият отбор на “Локо” (ГО) пък възнамеряваше да участва в европейските турнири за първи път в историята си.

Очаквайте още подробности по развитието на случая!

Тагове: