DSCN1983

Нова фитнес зала бе открита тържествено в Старопрестолната гимназия по икономика, като честта да пререже лентата имаше легендата на българския футбол Красимир Балъков. Той дойде специално за срещата от столицата и бе посрещнат пред училището от директора Васил Василев, от Антоанета Селенска и Цветомила Георгиева, както и от всички учители и направилите шпалир ученици.

Финансирането на фитнеса е от собствени средства на СПГИ и по програма „Спорт и изкуства“. „Това е разширено помещение в училището от две части. В едната част са фитнес уредите, сред които гладиатори, крос тренажори, лежанки… В другата има тенис маса, на която работят учениците, от т.г. имаме и тенис клубове. Всичко, което правим, е в името на нашите деца – да се чувстват добре и комфортно, защото те са нашето бъдеще и гордост на гимназията“, сподели Антоанета Селенска.

Легендарният халф разгледа новия фитнес и преряза лентата при тържественото откриване. Последва емоционална среща-разговор в препълнения с ученици салон на училището. „Спортът е нещо много важно, независимо дали ще станеш елитен спортист. Всеки млад човек трябва да спортува, защото това носи и възпитание и дисциплина. Не е нужно всеки от вас да става голям състезатели, но ви пожелавам да си намерите своя спорт, защото той ще ви изгради като хора“, каза на учениците Балъков.

„Учителите по физическо възпитание, както и всички останали преподаватели, са двигателят на мотивацията, вслушвайте се в тях. Моят първи треньор в училището бе Васил Матев, той обърна внимание на качествата ми и ми даде изключително много. Даде ми възпитание и ми показа пътя. Никога не съм вярвал в началото, че ще стигна дотам, докъдето стигнах. Моят път е свързан с доста успехи, но и с доста компромиси. Винаги съм намирал правилния баланс – между удоволствията, задълженията и целите, които си поставяте. Ако имате правилния баланс, винаги ще имате успехи, независимо в какво поприще – това е рецептата“, посъветва децата Краси Балъков.

Той разказа за пътя си в „Етър“, „Спортинг“ и „Щутгарт“, за това какво е да носиш националната фланелка и призна, че В. Търново е градът, в който е роден и изграден като човек в младежките си години и няма как да не остане в сърцето му до края на неговия живот.

Директорът Васил Василев благодари на Балъков за отделеното от неговото време и изрази надежда да ги посещава и занапред, след което му връчи почетен плакет на училището. Легендата се разписа и на футболна топка, която ще бъде поставена в новия фитнес, а след края на срещата дълго раздава автографи и не отказа снимка на никой от стотиците желаещи.

Това бе и първата от редица прояви по повод на 105-ата годишнина на СПГИ „Д-р Петър Аладжов“. Кулминацията е на 17 октомври от 19:00 ч., когато предстои празничното факелно шествие.

Тагове: