Handball1
Хандбалният „Етър-64“ стартира в първенството с гостуване на новака „Мартен-67“, като мачът е в Бяла в неделя от 16:30 ч. Елитната група при жените вече е 10 отбора, като за първи път ще бъде разделена в първия етап на Северна и Южна.

„С усилията на УС на БФХ разширихме „А“ група до 10 отбора с включването на „Мартен-67“, „Спортист“ (Кремиковци), „Бъки“ и „Хасково“. Първият етап на първенството е на териториален принцип с оглед да не се правят много разходи за отборите, като УС взе решение да подпомогне новите клубове с 1000 лв. в тази първа фаза, а ако имат отбор до 19 г. и младша възраст – съответно още по 500 лв. Така ще получат около 2000 лв., което да им покрие в първия етап съдийството за домакинските мачове“, съобщи клубният президент Атанас Атанасов.

В Северната група са „Етър-64“, „Бяла“, „Бъки“, „Мартен“ и „В. Левски“ (Нови пазар), а в Южната – „Свиленград“, „Сливница“, „Хасково“, „Спортист“ и „Академик“ (Пловдив). Петте отбора ще играят по два мача до Нова година всеки срещу всеки, последните два играят после за 9-10 място. А първите четири от всяка група ще се срещнат „на кръст“ по два мача в елиминации. След това остават 4 отбора, от които първите два ще стигнат до Суперфинала.

„За първи път от доста време и четирите ни домакинства в първата фаза ще се играят в ДКС „В. Левски“, за което благодарим на директора на залата Таня Димитрова и на Община Велико Търново. Така ще играем в нашата зала, а няма да обикаляме областта. Първото ни домакинство е на 13 октомври срещу „Бъки“ – ден след турнира в памет на Йонка Генчева“, сподели треньорката Миглена Христова.

Втората добра новина е, че „Етър-64“ продължава да разширява школата си. В мъжкото направление вече има отбори и при юноши 16 г. и 19 г. Така структурата в клуба е на 90 % запълнена и в двата пола с изключение на „А“ отбор при мъжете. Данислава Петрова ще води подрастващите от 1 до 3 клас, Миглена Христова води 11, 12, 14, 19 г. и жени. Атанас Атанасов ще води жените и 16-годишните момичета. При момчетата подрастващите също са при Данислава Петрова, 11 и 12 г. при Камелия Кузнецова, 14 г. Станислав Йорданов, 16 г. Десислава Николова, а старшата възраст – Пламен Панев и Деси Николова. В бъдеще не е изключено да има и мъжки отбор, ако се намери финансиране.

В първия отбор се завръща Ирене Иванова, която с „Етър-64“ е носител на купата, но в последните 3 г. бе в „Бяла“. От началото на подготовката с етърки тренира отново и Александра Замишляк след престоя й в Полша и Италия, документите й са в процес на оправяне. В майчинство предстои да излезе Данислава Петрова.

“Целите в школата на „Етър-64“ винаги са били едни и същи – заемане на челните места. Клубът е доказал, че има амбиции. Винаги сме залагали на подрастващите, смятам, че ако пирамидата се изгражда отдолу, целите винаги ще бъдат постигнати горе. В последната година показахме, че налагаме младите състезателки. Съответно нашите цели са напред в годините, но да залагаме основно на нашата школа. Енергията на всички треньори е фокусирана в подрастващите. Аз и Станислав Йорданов работим с последното поколение на Йонка Генчева и вървим по нейния път. Рецепта за успехите са участие в много международни турнири, защото в България няма голяма конкуренция“, коментира Маги Христова.

„Ако правилно си подредим картите и получим подкрепата на видните великотърновци и Община Велико Търново, ще дойде денят, в който ще може да се върнем на европейска сцена. Смело мога да кажа, че трудът като треньори го полагаме и се надявам след 4-5 години да берем плода на този труд. Естествено, с помощта на град Велико Търново”, добави треньорката.

„Етър-64“ има 222 картотекирани състезатели, което го прави водещ в момента в България по подрастващи, а отделно още 40 деца в подрастващите групи. „Надявам се в най-скоро време да се вземе някакво кардинално решение по базата за тренировки, защото трите часа дневно, с които разполага клубът, лишава тези деца от качествени тренировки. Дори малките градове в момента разполагат с по-добри условия, отколкото един голям център като Велико Търново. Отборите тренират на половин зала и това, което постигаме като резултати, е благодарение на труда на треньорите и качествата на децата. За тези 3 часа в залата тренират 222 деца плюс още 40! Викам две групи в събота, за да мога по някакъв начин да компенсирам липсата на зала и се надявам в най-близко бъдеще този проблем да бъде по някакъв начин решен“ коментира още Маги Христова.

Тагове: