DSCN1615
Над 220 млади състезатели ще събере традиционният лекоатлетически крос „Ивайло“ във В. Търново. 42-ото издание на проявата е в събота в парк „Света гора“.

За първи път обаче то се организира от СК „Етър Атлетик“, чийто акцент ще е върху децата и тяхното приобщаване към спорта. „Наследихме клуб „Атлетик 91“ на Владо Пановски, които бяха дълги години организатори на проявата, и заедно със Станислав Рашков основахме СК „Етър Атлетик“. Амбицирани сме крос „Ивайло“ да стане запомняща се проява“, заяви президентът на клуба Стоян Владков. Самият той е действащ състезател и е участвал 8 пъти в емблематичния крос.

Турнирът ще бъде международен, тъй като ще има състезатели и от Румъния и Гана при мъжете. В събота ще има цели 6 състезания по лека атлетика в България, но за Велико Търново има вече над 220 заявки за участие. 18 са клубовете, които ще пратят свои състезатели. „За първи път ще участват и деца под 7 години, които ще могат да се записват и на място, така че бройката ще надхвърли 300. Най-малките ще бягат 100 метра, 10-12 годишните – 300 м, 14-годишните – 600 метра, под 16 г. по 1 км, под 18 г. по 3 км. Дистанцията за жените е 4 км, а за мъжете – 6 км. Няма да има възраст „ветерани“.

„Искаме да дадем шанс във всяка възрастова група, дори и на най-малките. Всеки участник ще получи възпоменателен медал, ще има и предметни награди, и лакомства, осигурени от спонсори. Във възрастите над 14 г. призове ще има от първо до шесто място, както и парични награди“, каза Стоян Владков.

Общият награден фонд на турнира е 4950 лв, като отделно са предметните награди за още 1500 лв. 250 лв. е премията за първото място при можете, а шестият ще получи 80 лв. Организаторите благодарят и на „Търново рънс“, които ще осигурят 20 души доброволци за помагане при съдийството. Професионален водещ и видео заснимане с дрон предвиждат още от СК „Етър Атлетик“, като ще бъде направен и филм за съботния крос „Ивайло“.

Откриването е на 28 септември (събота) от 10:00 ч., а награждаването се предвижда същия ден в 13:15 ч. „Парк „Света гора“ е чудесно място за състезание. Искаме да приобщим децата към спорта и леката атлетика, а ние да бъдем пример за тях. Не е задължително после да дойдат точно в нашия клуб, но важното е да се занимават със спорт. Вярваме, че тяхно участие в крос „Ивайло“ ще бъде изключително изживяване за тях“, сподели Стоян Владков.