viber_image_2024-09-22_10-41-50-748

Проектът на паметника на легендата Трифон Иванов е готов, остава събирането на още малко средства и ще се премине към неговата изработка, процедурата за одобряване и поставяне, съобщиха пред „Нова тв“ навръх 22 септември от Инициативния комитет.

“Инициативата по набирането на средствата върви доста добре. Имаме още малко нужда от подкрепа, почти на финала сме. Имаме одобрен 3D проект за самия паметник. Той ще бъде отлят от бронз в реални размери, ще бъде изпълнен от доц. Николай Ненов от Варна. Около 15 000 лв. са необходими все още, за да можем да финализиране абсолютно всичко: самото изграждане, поставяне, монтиране, узаконяване – всичко необходимо за завършването на паметника“, заяви Александър Карачолев – един от двамата инициатори за създаването на паметника. Както е известно, в инициативата се включиха легенди като Христо Стоичков, Красимир Балъков, Бончо Генчев, както и стотици граждани, дарили средства.

„Трифон Иванов значи много не само за В. Търново, а за цяла България. Той беше човек, който наистина обединяваше хората. Знаете, че в днешно време българите са много разделени, за съжаление по най-различни поводи, което не е добре. И наистина трябва да се търсят хора като него, които са способни да обединяват“, сподели спортният журналист Анатоли Петров. „Трифон беше еднакво приеман от феновете на всички отбори по целия свят. Не само на родния си „Етър“, на ЦСКА, дори съм го виждал на снимки с шал на „Левски“ с техни фенове, на „Бетис“ (Севиля)… Само ще дам пример, че на всеки мач „Етър“ – ЦСКА в 3-ата минута задължително следват аплодисменти и от двете агитки в памет на Трифон. Дори „Бетис“, който преди 2 г. игра с „Лудогорец“ в евротурнирите, сложи на лентата на капитана си лика на Трифон. Хората не го забравят. Той е човек, който наистина обединява и поставянето един такъв паметник би имало отромна стойност, защото децата и всички хора, които минават покрай стадиона, ще могат да виждат в него един пример да бъдат по-добри – и в спорта, и в работата си, и въобще като хора.“

Pavl-2-scaled

„До голяма степен зависи от това по какъв начин ние ще покажем на днешните млади футболисти и спортисти как ще илюстрираме историята. Да им покажем, че пътят към успеха никога не е лек, но но пък успехите се помнят дълго“, каза журналистът и директор на „Спортни имоти и прояви“ Петко Павлов. „Когато открихме паметната плоча на стадион „Ивайло“ след смъртта на Трифон, казах, че щом един баща доведе детето си на стадиона и му покаже тази плоча, а детето го попита, той трябва да може спокойно да каже: това е човекът, помогнал за най-големите успехи в историята на българския футбол. Този паметник ще бъде една много добра илюстрация на нашата почит и отношението към Трифон Иванов. Имах възможността да работя с него почти до смъртта му. Той заслужава, той е авторитет, който се приема в обществото. Всички казват „Трифон беше мъжкар!“. Нека накараме младите ни спортисти да бъдат мъжкари поне колкото него на терена и тогава успехите ще дойдат.“

Анатоли Петров припомни, че освен паметната плоча има и детски турнир „Трифон Иванов“, теренът до Спортното училище носи неговото име, така че нещата във връзка с увековечаването е неговата памет вече за започнали. „Трифон в последните години беше шеф на футбола в Северозападна България. След успешната си кариера той се върна във футбола именно заради децата. Неговата мечта беше да направи детски турнир, всяка година правеше награждаване на най-добрите млади футболисти от Северозапада. Този турнир беше първата стъпка, която направихме, теренът, паметната плоча, а паметникът ще бъде естественото продължение на нещата“, каза той.

„Много се надяваме, че ще успеем до средата на следващата година наистина да финализираме и открием официално паметника“, увери Александър Карачолев.

viber_image_2024-09-22_10-41-48-054