Untitled_cr
Великотърновският Карате клуб „Етър“ в рамките на шест дни взе участие в 7-ото Световно първенство карате в стил “годжу рю”, проведено в Австрия, както и на един от най-силните турнири в Европа – “Хърватска оупън“. В град Фюрстенфелд шестима състезатели на треньора Николай Лесичков бяха част от националния отбор на България. В шампионата на плнетата се включиха 26 държави с 1167 участника.

Каратеките от „Етър“ спечелиха 3 медала – един златен и два бронзови, записаха две пети едно седмо в място в много сериозна конкуренция от по над 25 участника. Борислав Благоев стана световен шампион в дисциплината кумите, във възрастта 10-11 години на -36 кг и е пети на ката индивидуално, където след три победи беше сериозно ощетен на полуфинала за сметка на домакините.

Георги Марков е трети в дисциплината кумите 12-13 години в -50 кг. Дария Мартинова е с бронз на кумите индивидуално 10-11 г. в -45 кг. Амира Абулибде остана на крачка от бронза в дисциплината ката индивидуално кадетки след 3 победи и загуби на полуфинал с раздвоено съдийство. Другите двама участници от „Етър“ Ивайло Петков и Дария Белчева бяха дебютанти на такова първенство и опитът не им достигна да се преборят за медалите. Ивайло остана седми на кумите индивидуално 12-13 години в -50 кг.

“Смятам, че във времето ще разгънат потенциала си и ще започнат да вземат медали от такъв ранг. Следващото Световно първенство в стил Годжу рю ще се проведе в Индия през 2026 г.”, разказа треньорът на етърци Николай Лесичков.

Untitled1

След първенството в Австрия неговите възпитаници директно се включиха в “Хърватска оупън“ в град Риека. В турнира взеха участие1464 каратеки от 193 клуба от 27 държави.
„Една от причините този турнир да е толкова силен е фактът, че е квалификация за много от държавите, които ще участват на световното първенство във Венеция тази година. Във всички категории имаше по над 30 участника.

Георги Марков спечели сребро в кумите индивидуално 12 години до 50 кг. Амира Абулибде участва в нейната възраст до 16 г., където остана седма, както и до 18 г. в по горната категория. Там постигна 4 победи и спечели бронзовия медал. Борислав Благоев взе бронз в кумите индивидуално до 10 г. в -31 кг. Дария Мартинова също спечели бронзов медал в кумите индивидуално до 10 г. в -45 кг. Ивайло Петков остана седми в кумите индивидуално до 12 г, до 50 кг.

Направихме силно представяне предвид голямата конкуренция. След две седмици ще участваме в друг водещ турнир в Европа – “Будапеща оупън“ с петима състезатели“, разказа още Николай Лесичков.