09

300 ученици ще прекрачат училищния праг тази година в Спортно училище „Георги Живков“. По традиция учебната година за неговите възпитаници започва в първия ден на септември, който обаче е неделя. Така училищният звънец ще бие на 2 септември от 9:30 ч.

Това е 13-ата учебна година за откритото през 2012 г. Спортно училище, което възобнови дейността на някогашното СУ „Г. С. Раковски“ по предложение на кмета Даниел Панов след решение на Общинския съвет и със заповед на министъра на образованието и науката. От 1 септември 2020 г. учебното заведение има свой патрон и носи името на родения в Търново Георги Живков по предложение на комитета „Сава Муткуров“ .

През 2012 г. училището започва работа с 99 ученици, разпределени в 4 паралелки – по една в 5-и, 6-и, 7-ми и 8-ми клас. „Вече имаме 300 деца, разпределени в 14 паралелки от 5 до 12 клас. Утвърдените спортове, в които ще се обучават младежите и девойките, са осем на брой: баскетбол, борба, волейбол, конен спорт, лека атлетика, плуване, футбол и хандбал“, коментира директорът Снежина Михова.

На 15 и 16 август бяха проведени изпитите за попълване на незаетите места в групите по спорт. От осми клас учениците се обучават по професия „помощник-треньор“ по вида спорт, който тренират. След завършване на 12-и клас се явяват на държавен изпит за квалификация и получават свидетелство за професионална квалификация трета степен по професия „помощник-треньор“. „Това им дава възможност след приключване на състезателната им кариера да се реализират в треньорската професия. Ние сме професионална гимназия от 8-ми клас нагоре, работим по Закона за професионалното образование“, уточни г-жа Михова.

Навремето СУ „Г. Живков“ започна в морално остаряла училищна сграда, която се нуждаеше от ремонт, а стаите за живеене в общежитието бяха недостатъчни за приетите да учат в училището деца от по-отдалечени населени места. Благодарение на Община В. Търново сградата беше реновирана по проект, а в общежитието бяха изградени още 12 стаи. „Капацитетът на сградата е запълнен, тъй като сме две училища в една обща сграда, проблемът е с липсата на класни стаи и кабинети. Общежитието е със 132 места, то засега ни е достатъчно, ремонтирани са стаите и общите помещения. В момента изграждаме фитнес, който е почти на финален етап, имаме и част от уредите, до септември ще е готов за ползване“, увери Снежина Михова.

Откъм педагогическите кадри всичко е наред, по думите й училището е напълно комплектовано. „Нашите кадри са млади, понеже са назначавани след 2012 г. и нямаме такова текучество и хора на предпенсионна възраст, за разлика от други училища. Повечето ни учители са на по 40 години, има дори и по-млади. Готови сме за учебната година. Чакаме учебниците, от т.г. всички училища имат осигурени безплатни учебници до 12 клас и работим по тяхната доставка“, добави г-жа Михова.