Ramadan (2)

Халфът на „Етър“ Айкут Рамадан вече е в челото на топ стрелците във Втора лига. В последния мач на „виолетовите“ той наниза хеттрик и преди него в подреждането е само Хюсеин Кельовлуев от „Лудогорец-2“. Освен трите си гола обаче Айкут вече е записал и три голови асистенции, който го прави убедителен лидер в общата класация по голове и асистенции в групата. Никак не са много футболистите, вкарвали хеттрик в официален мач в по-новата история на „Етър“.

На практика полузащитникът има участие в 6 от общо 8-те отбелязани попадения от „болярите“ в началото на първенството. Изявите му на терена пък го превърнаха в един от основните футболисти на „Етър“ и едно от най-качествените нови попълнения.

Айкут Рамадан е роден на 10 юли 1998 г. и е юноша е на ЦСКА. Играе като атакуващ халф, висок е 178 см. Кариерата му досега преминава през ЦСКА, ЦСКА II, за кратко е в „Царско село“, „Монтана“ и ЦСКА 1948. През сезона 2019-2020 г. бе в „Локомотив“ (ГО), а после една година и в „Спортист“ (Своге). От 2021 г. е в „Септември“ (София), в който бе три сезона и натрупа 85 мача и 10 гола, а договорът му изтече на 30 юни т.г. Общо в Първа и Втора лига има 144 мача и 17 попадения. С хеттрика срещу „Струмска слава“ головете му в професионалния футбол са вече 20, което не е никак малка цифра за полузащитник.

Айко, както го наричат съотборниците му, дойде в „Етър“ на 22 юни т.г. И веднага отбеляза първото попадение за „болярите“ в подготовката още в първата контрола срещу „Янтра“, завършила 1:1. До края наниза още няколко гола в проверките.

„Потърсиха ме от ръководството и тъй като „Етър“ има цели за предстоящия сезон и бързо завръщане в Първа лига, реших да дойда тук. Надявам се да помогна да отбора с моя опит и моите качества да постигне целите си. От себе си очаквам голове и асистенции, за да допринасям за отбора!“, заяви Айкут Рамадан при подписването на договора си.

Така и стана. Още в първия официален мач срещу „Янтра“ в Габрово подаде и за двете попадения на Принс и Тонислав Донков, донесли чудесната победа с 2:1. Логично бе избран от Диема спорт и за Играч на мача.

“Мисля, че съумяхме да покажем характер и въпреки допуснатия гол, успяхме да се стегнем и да обърнем мача. Възползвахме се от нашите ситуации. Много добре ме приеха всички момчета, треньори и ръководство. Радвам се, че в първия мач нещата тръгнаха добре и се надявам така да продължат напред.

Светослав Петров познава моите качества от престоя ни в „Септември“, както и аз знам неговите изисквания. Така работата ни протича по-лесно. Амбициите са за промоция, нямаше да имам работа тук, ако не бяха такива!”, коментира след мача в Габрово Айко.

Ramadan4

Той изригна отново при гръмката победа с 5:1 над „Струмска слава“. Още в 10-ата минута след хубаво центриране отляво прониза мрежата с глава за 1:0. В края на полувремето пък удвои с добавка с левия крак, а през втората част след хубав рейд и удар с левачката в ъгъла стигна и до хеттрик. А между тези голове записа още една чудесна голова асистенция отдясно за Иван Коконов.

Зрялата му и ефективна игра накара старши треньора Светослав Петров след мача да признае: „Айкут Рамадан е най-добрият халф във Втора лига!“. На прекрасна възраст е – 26 години, и е определено можещ и мислещ футболист. От тези, които са призвани да дават облик на играта на „болярите“.

Тагове: