38

100 години “Етър”…

Първата запазена снимка на великотърновските футболисти, станали по-късно основатели на „Етър“… Тя е от лятото на 1921 г. и е от мача в Габрово срещу местния тим. Всъщност тогава сегашният „Янтра“ още носи името „Габрово“ и е към гимнастическо дружество „Юнак“. А търновци са още под името „Слава“ – това са същите момчета, които през 1919 г. основават МСК, след това се преименуват на „Слава“, а през 1924 г. се вливат в обединения „Етър“.

Безценния кадър ми изпрати преди време колегата Светозар Гатев от Габрово. Тогава двамата дори още не знаехме подробностите. Започнах да издирвам историята на фотографията и се оказа, че тя се пази също и в Държавен архив – Габрово. Така нишката се разплете. Там са запазили оригинала на самата снимка, а на гърба й има подробно описание! Изброени са имената само на габровските футболисти, които са в дясната половина на снимката. Датирана е: “лятото на 1921 г.” Мястото е габровският Колодрум, където играе първите си мачове местният отбор.

38-1

381

Търновският футболен тим е вляво.

Отляво са великотърновските играчи, а третият отляво долу е един от основателите на „Етър“ Никола Илиев. Това е първата запазена снимка на великотърновския футболен отбор!

Историята е запазила данни и за първия изигран междуградски мач на предшественика на „Етър“ – МСК, който през септември 1919 г. гостува в Габрово и завършва наравно 2:2 срещу ФД „Габрово“. Точната дата не е ясна, но в откритите документи в архива на Никола Илиев той уточнява, че срещата е „три седмици след създаването на МСК“. Така предполагаемата дата е 28 септември (неделя) 1919 г. Тогава отборите са играели основно в неделя, а седмица по-рано на 21-и габровци посрещат „Атлетик“ (Г. Оряховица) и бият с 1:0 в първия мач в историята на двата града.

Търновските младежи първо се качват на влака и пътуват до Царева ливада, а оттам поемат 15 километра към Габрово пеш. Домакините ги посрещнали радушно, започва и самата среща, която се играе на местния Колодрум. Два гола за габровци след центрирания от корнер вкарва с глава централният им нападател Христо Бобчев. За първи път младите търновски футболисти разбрали, че голове могат да се вкарват и с глава! Но не само че не се предават, а нанизват и те две попадения срещу домакините. За жалост остава неизвестно кои вкарват тези първи голове в историята на нашия тим в междуградски мач.

МСК играе в състав: вратар Никола Илиев, защитници Никола Балчев и А. Петков, десен халфбек Аспарух Брусев, център халф Рашко Рашков (Маркиза), десен инсайд Константин Антонов, дясно крило Васил Бончев, ляво крило Антон Димитров, център нападател – Никола Чантов и други.

След мача габровци дават вечеря за гостите си в ресторант „Бяла мечка“ и после с песни ги изпращат до края на града! Нашите младежи пак поемат пеш до Царева ливада, а после – с влака до В. Търново. Естествено, разноските по влака си плащат сами.

11

Никола Илиев (вдясно) със Симеон Друмев след създаването на “Етър”. На снимката освен емблемата се вижда и отличителният знак на БНСФ (Българската национална спортна федерация, създадена на 16 декември 1923 г.). сн. Регионален исторически музей – В. Търново

Окрилени от ентусиазма, търновци канят същия съперник на реванш. Две седмици по-късно – в средата на октомври 1919 г. те посрещат „Габрово“ у дома, като мачът се играе на Марно поле. „Габровци ще играят във В. Търново, Никола Вълнаров обаче го няма! Съотборниците му с в паника с кого да го заменят. Въртят се на търновската гара и се тюхкат. А той е огняр на локомотив, по това време пътува от Стара Загора за Горна Оряховица. Ето и старопрестолния град. Не издържа младежката кръв на Вълнаров, вика на машиниста: „Майсторе, аз ще сляза тук, ти карай до Горна!“ „Дадено бе, Никола“, отвръща машинистът. Слиза Вълнаров на гарата, черен и мръсен, нали до последния момент е хвърлял въглища в пещта. А на неговите другари светва пред очите. Включва се той в отбора и играе добре“, пише в книгата си футболният историк Христо Минчев от Габрово.

Нищо обаче не може да спре търновци на поляната на Марно поле! МСК вече е придобил самочувствие, печели мача с 2:1 и така регистрира първата си футболна победа! А през лятото на 1921 г. двата тима се срещат отново в Габрово и именно оттогава е тази снимка.

Тагове: