DSCN5847

Целият хандбален елит на Велико Търново се събра за първи път заедно от години насам за представянето на книгата „Великотърновският хандбал“ на Ангел Ганцаров. Сред гостите бяха Кирил Грозданов – доайен на хандбала във Велико Търново, ветеранките от първия отбор Елена Витанова, Кина Павлова, именитият треньор Йонко Стоянов, Павлина Маринова, Атанас Атанасов, Диляна Тодорова, Румен Трифонов, Павлин и Делян Генчеви, „златните“ хандбалистки на „Етър-64“ Зоя Стефанова, Даниела Александрова, Соня Богданова, Даниела Коцева, Гергана Александрова, Миглена Христова, Десислава Николова, Елица Георгиева, Мария Спирдонова, Камелия Кузнецова, Данислава Петрова, спортните журналисти Петко Павлов и Анатоли Петров, младата надежда Мартина Тодорова и др.

„Точно преди 55 години „Етър“ за първи път влиза в „А“ група, това бе един от мотивите да напиша книгата, вторият е, че се навършват 65 г. организиран хандбал в България“, сподели авторът Ангел Ганцаров, който представи поотделно всички гости и подари по един екземпляр от книгата на всеки от тях.

Книгата бе официално представена от доц. д-р Росица Димкова – бивша хандбалистка, съдия и треньор, а в момента делегат на ЕХФ. Тя е част от първия шампионски отбор на „Етър“ за девойки през 1985 г. с треньор Йонко Стоянов. „Всеки един от вас е една частица от великотърновския хандбал. Книгата е наситена с дати, шампионски купи, титли и медали. Тя се чете с огромна радост и гордост, че тази хандбална история е именно тук, във Велико Търново“, заяви в представянето на книгата доц. д-р Росица Димкова.

По нейно предложение с едноминутно мълчание бе почетена паметта на хандбалните деятели, които вече не са сред нас, начело с именитата треньорка Йонка Генчева.

„В участията си в евротурнирите „Етър-64“ има 9 победи и 16 загуби, няма друг български отбор с девет победи на международното поле в последните 30 години“, заяви президентът на клуба Атанас Атанасов и благодари на хандбалистките за успехите, сред които 10 шампионски титли и 15 купи на България.

„Горд съм, че съм имал такива състезателки като вас, които са дали принос на световно ниво“, обърна се към своите възпитанички треньорът Йонко Стоянов.

Тодор Тодоров – учредител на хандбалната секция на “Етър” и почетен председател на “Локо” (ГО), връчи почетен знак на “Локомотив” и направи предложение на сградата над Интерхотела, където през 1964 г. е основан клубът, да бъде поставена паметна плоча.

Тагове: