1
Традиционният Общински шахматен турнир за Клубовете на пенсионера и инвалида, организиран от Община Велико Търново и Общинска организация на Нов съюз на пенсионерите, имаше петото си издание. Събитието събира любителите на шахмата в Клуба на пенсионера и инвалида „Втора младост“ на ул. „Възрожденска“ 12.

В тазгодишното издание взеха участие 15 шахматисти от В. Търново и региона – Ресен, Самоводене, Пушево, Леденик, които показаха своите умения в 7 кръга ускорена контрола, а главен съдия на турнира бе Светла Йорданова – треньор в ШК „Етър“, международен съдия и майстор на спорта. Начало на турнира с приветствие към всички участници даде Росица Димитрова – Директор на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ при Община В. Търново, с пожелания да бъдат здрави, активни и да продължават с желание и мъдрост да се съревновават на шахматната дъска.

2

Чудесните условия за игра в Клуба на пенсионера допълнително стимулираха участниците за разгръщане на възможностите им. В ендшпила обаче шахматистите с по-богат опит взеха превес. Неслучайно победител в състезанието стана м.с. Иван Илийков, който от началото до самия край не изпусна лидерството. Той дебютно добре си построяваше играта и умело пазеше материалното си и позиционно преимущество. С 6 точки от пет победи и две равенства стана носител на Общинската купа. Негови подгласници са Ангел Ангелов от Самоводене с 5 точки и Женя Кирвиков от В. Търново с 4.5 точки. Призовата шестица допълниха гросмайстор Младен Гуджев от Самоводене с 4.5 т., Станьо Гатев от В. Търново с 4 т. и Живко Хлебаров от Леденик с 4 т.

Първите трима получиха купи, а класираните до 5-то място бяха наградени със статуетка. За успешното участие и представяне в турнира всички играчи получиха почетни грамоти, а от изд. „Ивис“ получиха по една книга. В заключителната част всички участници изявиха желание традицията на турнира да продължи и следващото му издание да бъде още по-мащабно.

Тагове: