IMG_8736
С лекоатлетически турнир с участието на състезатели от 11 клуба от страната официално бе открита основно ремонтираната покрита лекоатлетическа писта на стадион “Ивайло”. Стартът на първата серия бе даден от кмета на Велико Търново Даниел Панов, а на откриването присъстваха още проф. Михаил Харалампиев, Антоанета Селенска, футболната легенда Трифон Иванов, директорът на Спортното училище Снежина Михова и още ред спортни деятели и гости.

95 състезатели се явиха на старт в няколко възрастови групи – момичета и момчета до 16 години, юноши и девойки младша възраст, старша възрасти мъже. Свои лекоатлети пратиха петте великотърновски клуба “Етър 2007”, “Етър Академик”, “Атлетика 2012”, “Браун тим” и “Ивайло”, както и “Нефтяник” (Шабла), “Дунав” (Русе), “Берое”, “Правец”, “Локомотив” (Русе) и “Локомотив-55” (ГО).

Всички те мериха сили на 60 метра бягане и хвърляне на гюле. 1708 квадратни метра е новата настилка на закритата лекоатлетическа писта на Спортен комплекс „Ивайло”. Настилката е произведена от полска фирма, лицензирана е от Международната лекоатлетическа федерация IAАF.

По проекта за енергийна ефективност е подменена цялостно дограмата на сградата, монтирани са 96 енергоспестяващи освететилни тела и пожароизвестителна инсталация. Въпросът с отоплението е решен с три газови конвектора за ниската част и два покривни топловъздушни апарати на швейцарската фирма „Ховал” зависоката част на пистата. Освен това сградата е цялостно топлоизолирана.

По време на ремонта стените и таванът на помещението, с обща квадратура 4 605 метра, бяха пребоядисани. Закупено е и ново лекоатлетическо оборудване. Трениращите вече разполагат с десет нови стартови блокчета, 20 препятствия, скочище, стойки и летви за скока на височина.

“През 2012 г. г-жа Людмила Георгиева ми донесе готовия разработен проект за пистата. Благодаря на нея и на всички треньори от петте лекоатлетически клуба във В. Търново. Освен тази писта имаме още четири зали, на които вече са направени ремонти. Условията, които създаваме на нашите бъдещи спортисти на В. Търново, са за вас, за да имате по-добри резултати. От 1974 г. не са правени ремонти на нито една зала. Радвам се, че лекоатлетическата писта вече има този вид”, заяви при откриването кметът Даниел Панов и пожела на младите лекоатлети успехи не само на национално, но и на международно ниво.

“Надяваме се турнирът да стане традиционен, ще кандидатстваме във федерацията да получи статут на официален турнир”, съобщи основният организатор Свилен Митрофанов.

 

КОМЕНТАРИ