FB-Visual-1200x900px
Огромен интерес от страна на участници предизвика предстоящото издание на ежегодния турнир по шахмат за Купата на Mall Велико Търново. Третото издание на надпреварата предстои в неделя, 3 декември. В нея могат да участват млади таланти от цялата страна. Организатори по традиция са Шахматен клуб “Етър” и Mall Велико Търново.

Намеренията бяха в него да участват 70 състезатели. “Поради огромния интерес към турнира местата бяха увеличени с 20 и вече участниците са над 90. Записването вече приключи и спряхме да приемаме заявки. Надпреварата е много силна, с участници от цялата страна и сериозен награден фонд с много призове”, коментира треньорката на ШК “Етър” международен майстор за жени Светла Йорданова.

Общо 92 млади шахматисти се сдобиха с право на участие в състезанието, те са представители на повече от 15 шахматни клуба от страната. Турнирът е разделен в категории до 6, 8, 10 и 12-годишна възраст. Състезателите са подредени по българско ело, като под ? 1 е Григорий Смирнов от ШК “Варна”, а веднага след него е Лъчезар Колев от ШК “Асеневци” (В. Търново), следван от Константин Стоилов от “Пристис” (Русе). С най-много представители – 31, са домакините от ШК “Етър”.

Надпреварата ще стартира в 10:30 ч. на 3 декември на ет. 3 в Mall Велико Търново, а официалното награждаване започва в 16:30 ч. Наградният фонд на турнира включва парични и предметни награди, любезно предоставени от: магазин Актив, парфюмерия ADEL, книжарница Приятели, Мтел, Аглика, Лактима Балкан, Premium Fresh, Refan и Mall Велико Търново. Състезанието ще се проведе в общите части на търговския център, което ще даде възможност на всеки желаещ да наблюдава спортните емоции на децата. Ще бъдат раздадени 42 основни награди в различните категории, като подаръци и почерпка ще има за всички участници.

Вечер, посветена на шахмата, предстои днес в Клуб Седем. Великотърновският клуб продължава с активния си календар, включващ срещи с изявени деятели на културата, изкуството и спорта. След гостуванията на футболистите на “Етър”, на плувеца Антъни Иванов, на хандбалните шампионки от “Етър-64”, сега е ред на шахмата. Днес от 19:30 ч. феновете ще могат да се срещнат с Емил Стефанов – многократен шампион на страната до 18 години, Стефани Бижева – шампион на България до 8 г.,близнаците Стилиан и Кристиан Ангелови и още редица таланти на ШК “Етър”.

Междувременно най-титулованият състезател на клуба – шампионът на България за 2017 г. за мъже – гросмайстор Мариан Петров се класира трети на силния оупън турнир в Малта сред 239 участници. Той бе поставен под номер 4 сред участниците с ело 2470. Победител с 8 т. стана гм Стимен Агдестайн от Норвегия, който бе и с най-висок рейтинг, а в оспорваната надпревара десет шахматисти, сред които и гм Мариан Петров, завършиха с по 7 точки. Допълнителните показатели отредиха за представителя на ШК “Етър” призовата трета позиция, втори е гм Стелан Бринел от Швеция.

Тагове:

КОМЕНТАРИ