pluvane-Dunav

Виктор Карталов, Станимир Димитров, Георги Георгиев и Десислава Димитрова.

123 души завършиха успешно 57-ото масово преплуване на река Дунав, което традиционно се организира от община Свищов. Проявата се провежда от 1962 г. насам. Преди да се гмурнат във водата, плувците бяха посрещнати на брега в местността Паметниците с рибена чорба. Желаещите да се включат в състезанието бяха превозени на отсрещния бряг с военен понтон и от там се гмурнаха в студената вода.

С най-голяма група от 44 смелчаци се представи община Елена. За 57-и път преодоля успешно дистанцията 86-годишният плувец Петър Цветков. Свищовлията сподели, че е в цветущо здраве и прекрасна спортна форма и досега не е пропускал нито един от водните маратони.

Най-младите участници в прекосяването на реката пък бяха момче на 6 г. и момиче на 8 г. от Свищов. Индивидуален приз получи и ветеранът от В. Търново Михаил Качаунов за най-дългогодишно участие, като т.г. той преплува реката два пъти.

С шестима души се представи великотърновският ПК “Етър 2010” – треньорът Георги Георгиев и децата Виктор Карталов, Станимир Димитров, Десислава Димитрова, Ивелин Петров и Александър Кирилов. “Времето беше подходящо, дистанцията беше 1500 м от румънския бряг до Свищов. Десислава преплува реката за втори път, а останалите – за първи. Целта на участието ни е децата да плуват в открита водна площ, а не само в басейн”, коментира Георги Георгиев, който преплува Дунав за 12-и път, при това два пъти преодоля дистанцията.

Зам.-кметът на Свищов Пламен Александров връчи на всички участници грамоти. За сигурността на плувците се грижиха екипи от спасители с лодки.

КОМЕНТАРИ