Днес „Етър” доказа, че заслужава да играе в „А” група. „Виолетовите” футболисти бяха напълно равностойни на един от стойностните тимове в елита, като създадоха по-чистите положения в мача. За над осемте хиляди по трибуните просто няма смисъл от много думи. Достатъчно показателен е фактът, че „славистите” поздравиха домакинската публика след края на срещата – повечето от тях едва ли някога са играли при такава атмосфера.

Какво ли са си мислили Венци Стефанов, Благо Георгиев, Мартин Кушев, Влади Въргала и други интересни личности, когато помагаха огромното виолетово знаме да премине през целия централен сектор? В днешния ранен следобед Велико Търново демонстрира нагледно, че е футболен град и мястото на отбора му е само и единствено в елита. Спектакълът бе страхотен и загубата не може да развали положителните емоции, нито пък безобразно жалките съдии, подкрепящи гостите.

Срещата започна в спокойно темпо, като софиянци отправиха два далечни удара, минали встрани. В 20-ата минута игралият прекрасно Джайеоба падна в наказателното поле след съприкосновение с играч на „Славия“, а софийският рефер Таско Тасков вдигна жълт картон за симулация.

В следващите десетина минути етърците пропуснаха три отлични положения за гол. При първата ситуация Дайо се пребори за топката и подаде по десния фланг към Аврионов, който центрира по земя в наказателното поле. Лапантов направи заслон и кълбото попадна в намиращия се в отлична позиция Харлов. Вместо да бие веднага, той се забави и защитник успя да изчисти топката.

В 29-ата минута Емил Петров и гредата спасиха „Славия“. Кушев отне топката в пеналта и пусна успоредно на голлинията. Защитник изби право към Джайеоба, който стреля от упор, но стражът на „Славия“ с мъка успя да избие в лявата си греда. Гостите още не си бяха отдъхнали и последва нова опасност пред тяхната врата – Харлов центрира от фаул и Кушев стреля с глава, като топката мина много близо до десния стълб.

И така дойде 40-ата минута, в която „белите” отправиха единствения си удар във вратата за целия мач, но той им донесе класирането на четвъртфинал. След разбъркване в наказателното поле на „Етър” кълбото попадна в непокрития Радослав Димитров, който от десетина метра стреля точно в долния десен ъгъл. Страничният съдия Венцислав Гаврилов не вдигна флага, но останаха съмнения за засада и ще трябва внимателно да се гледат видеозаписите.

Излагацията на Таско Тасков и Гаврилов обаче бе доста по-нагледна след почивката. Страничният направи уникално некадърно отсъждане в 63-ата минута – играч на „Славия“ сбърка, връщайки назад и топката попадна в нападател на „Етър“. Гаврилов обаче изуми всички, вдигайки флага за засада, а Тасков прие решението му!

Веднага след това Джайеоба се откъсваше срещу вратаря и бе съборен от защитник, но главният вдигна само жълт картон на „слависта”. Мишо Аврионов бе задържан в наказателното поле, а Тасков си глътна свирката и не отсъди нищо, както и при грубо влизане на Георги Христов с бутоните в краката на Пламен Костадинов. Нарушения близо до вратата на „Етър” бяха отсъждани, такива пред тази на „Славия” –  естествено, че не.

Въпреки това, „виолетовите” пак имаха по-добрите  положения. Емил Петров трябваше да се разтегне и да избие много опасен далечен удар на Илко Трифонов. Влезлият като резерва футболист имаша още една отлична възможност. Пет минути преди края Дайо изведе Трифонов, който навлезе в пеналта, но загуби равновесие и падна миг преди да нанесе удар. Изстрелите на гостите пък така и не затрудниха Димитров, тъй като никой от тях не намери вратата.

В крайна сметка „Славия” удържа и се класира, но истинският победител днес бе „Етър” – защото на терена не се разбра кой тим е от елита и кой от „Б” група, и защото на трибуните шоуто бе страхотно – такова, каквото не може да се види на повечето стадиони в т. нар. „майсторска” група.

Очаквайте утре снимки от мача!

Тагове:

КОМЕНТАРИ