сн. “Велико Търново спорт”

Със старши треньора на свищовския „Академик” Стойчо Стоев разговаряхме след мача с „Литекс”. „Студентите” загубиха с 0:4, но показателното в тази контрола бе, че бе наблюдавана от 2000 души… Това предполага и големи очаквания към „Академик” при завръщането му в „Б” група след 8-годишно отсъствие.

– Г-н Стоев, това ли очаквахте от контролата с „Литекс”?

– Да, нормално е, защото има голямо текучество на футболисти. В близките десетина дни ще трябва да поизчистим нещата, виждам, че някои момчета още не са готови за предизвикателството „Б” група. Имаме много неща да напасваме, за да изглеждаме по-добре, но до първия мач се надявам нещата да кристализират.

– Колко играчи има в момента в „Академик”?

– 32-ма – прекалено много е, с толкова хора и трудно се работи. Някои момчета са с по една тренировка и имат навици, които не мога толкова бързо да изкореня. Затова исках силни противници като „Литекс” и ЦСКА. Ако можехме всички контроли да са срещу отбори от „А” група, щях да съм още по-доволен. Когато играеш с по-стойностен отбор като тях, виждаш грешките, които няма да видиш срещу по-слаб противник.

– Каква част от миналогодишния състав остава?

– Трудно е да се каже. Ясно е, че „Академик” ще бъде съвкупност от момчета от стария отбор и нови, което е нормално. Все пак едно е във „В” група, съвсем друго е в „Б”.

– Какво предвижда подготовката?

– Девет контроли – след мачовете с „Литекс” и ЦСКА имаме по два със „Светкавица” и „Дунав”, с „Ботев” (Враца), накрая имаме и два мача с отбори от „В” група. Търсим още противник за 17 юли, ако може да е по-класен съперник. Но сигурно ще е от втория ешелон, защото на 20-и започва първенството на „А” група.

– Кога очаквате поне в общи линии съставът да бъде избистрен?

– Надявам се след мача със „Светкавица” другата седмица вече да почна да градя отбор от 20-22 играчи, които ще поемат тежестта в първенството.

– Нови футболисти с по-известни имена ще има ли?

– Не мога да кажа, но ако има играч, когото зная и има желание да работи в Свищов, с удоволствие ще го вземем. Но само такъв футболист, на който със сигурност ще разчитам. На проби вече няма да взимаме, защото бяха достатъчно и това текучество пречи на работата.

– Има ли вече ясни 4-5 играчи, около които мислите да градите отбора?

– Да, вече съм си избистрил някои постове, но имена не искам още да казвам. Като цяло винаги съм разчитал на колектива, тъй като футболът е колективен спорт. Когато всички знаят какво да правят и го правят, е много по-лесно. Ако това ще са двама-трима, е много трудно, затова се стремя да изградя боеспособен отбор от всички играчи.

– Възможно ли е завишаване на бюджета с оглед на хора, които са спрягани, че могат да помогнат на клуба?

– Вие точно го казахте, че се спрягат. Засега няма нищо конкретно, по-скоро са хипотетични възможности, които могат да станат, а могат и да не станат. На този етап разчитаме на този бюджет, който е общински.

– Започвате с трудно гостуване на „Добруджа”, който е новак, но стяга сериозен отбор?

– И аз така чувам, сериозен бюджет обявяват. Но всеки мач ще е труден, на всеки отбор, който влиза от по-долна дивизия, ще му е трудно в началото. Докато се адаптира в новите условия. Каквото и да си говорим, винаги ще има разлика от „В” до „Б” и от „Б” до „А” група. Надявам се да направим добър отбор, да започне с нужното самочувствие.

– Имате ли поставена някаква цел в „Академик” като класиране?

– Аз не обичам да определям места. Целта е ясна – да се изгради отбор, който да се затвърди в професионалния футбол. С този бюджет това е реалната цел. Аз искам да направя отбор, който да играе добър футбол. Ако „Академик” играе добър футбол, няма да имаме проблеми.

Тагове:

КОМЕНТАРИ