До Великотърновската
общественост

О Т В О Р Е Н О П И С М О

от ръководството и членовете Фен клуб ЕТЪР

Във връзка със започването на новия футболен сезон в нас назряха множество въпроси и свързани с тях опасения относно представителния футболния отбор на гр. Велико Търново – отборът, който ние подкрепяме и който заема централно място в нашето ежедневие и живот.
На последния домакински мач, за изминалия сезон, ние разгънахме един транспарант, на който пишешe: „Спрете безславното съществуване на славният ни тим”. Този транспарант явно така и не успя да изиграе ролята си или поне не там, където трябваше. С него се целеше да се привлече вниманието на ръководителите и акционерите във ФК „Етър 1924” и да се изрази несъгласието ни с начина на управление на клуба и най-вече с постигнатите резултати.
Като направихме ретроспекция на представянето на клуба през изминалия сезон, изразяващо се в незадоволителни игри, кошмарно класиране, лоша селекция, и имайки предвид представянето в сезоните през последните 3-4 години, логично изникна неприятна асоциация с най-черните дни на великотърновския футбол, довели до мъждукането му в аматьорските дивизии.
За нас е немислимо град с традиции, слава и гордост, изразяващи се не само в исторически, а и във футболен план, да бъде представляван в най-популярния спорт на планетата от клуб, който с лека ръка и завидна последователност пропилява и потъпква граденото през години с огромни усилия и труд.
При така създалата се ситуация, подкрепата ни към ръководството и отбора е много трудно да бъде продължена по същия начин и на същото ниво, освен ако не се промени начина на финансиране и управление на клуба. А именно прозрачност на всички нива, при определяне на бюджет, при поставяне на цели, при вземане на решения, при разпределение на средства, при трансферна политика и т.н. Незабавно настояваме да се поставят както краткосрочни, така и дългосрочни цели относно представянето на клуба, както и по отношение на начина, по който ще се изпълни това.
Според нас е крайно време, симпатизантите на отбора да узнаят начина, по който се формира бюджета на клуба, въз основа на какви пера се определя и как се изразходва? Акционерите в клуба с какви парични средства участват в бюджета? При неговото съставяне, гонят ли се някакви цели и планове? Поставят ли се конкретни задачи и при тяхното неизпълнение носи ли се отговорност от някого и ако да, от кого? Водената политика до този момент ни навежда на мисълта, че подобна отговорна фигура липсва. Ако има такава фигура и от нея се търси отговорност, ние искаме да знаем по какъв начин точно става това? Защо до сега не сме видели резултати и защо продължава постоянното пропадане на отбора в класирането? Защо губим позиции и име сред отборите в Българския футбол и ставаме за посмешище със срамни загуби от отбори без минали, идващи от села и паланки.
Според нас незавидното положение на отбора е резултат от това, че няма орган, който да следи и контролира, както и да търси отговорност от хората, ръководещи и работещи в клуба.
Тук изниква идеята, че всичко е следствие от не знаенето на това кой РЕАЛНО управлява клуба. Все пак той представлява Акционерно дружество, в което би трябвало да се дават ежемесечни отчети за всичко, свързано с неговото функционирането.
Интересна е и трансферната политика на клубното ръководство. Привличат се състезатели със съмнителни качества и такива без нужния опит, въпреки критичното състояние на отбора, а същевременно се освобождават футболисти с доказани качества и болярски сърца. Недоумение буди факта, че отборът се състои от 30 и повече футболиста и същевременно се декларира недостиг и ограничение на средства, а практиката доказва, че най-ефективно тренировъчен процес се провежда с 22-24 играча максимум.
На последно място е въпросът, който вълнува всички привърженици на отбора –
„Докога ще мъждукаме в „Б” група, докога ще ни бият новоизлюпени „отборчета” без минало и традиции, докога ще се потъпква името на славния ни тим? И тази година ли цел №1 е оставане в Западна „Б” група в последната минута на последния кръг?”
Не е ли по- добре да няма професионален футбол в града, но да се спре с омърсяването на ИМЕТО , ТРАДИЦИИТЕ и СЛАВАТА на ФК „ЕТЪР” с безлично и безперспективно съществуване, каквото е то до момента?

Тагове:

КОМЕНТАРИ