Сн.: Sportal.bg

 

Държавните шампиони по силов трибой за жени и мъже ще бъдат излъчени през уикенда в Горна Оряховица. Най-добрите български тежкоатлети са заявили участие в Първия кръг от шампионата, който ще се проведе в зала “Никола Петров”. Домакините от “Локомотив Олимп” показаха, че се намират в отлична форма на турнира “Дунавска купа” и се очаква да се намесят сериозно в битката за медалите в отделните категории. Горнооряховци са амбицирани да си върнат титлата отборен шампион в края на сезона.

От “Локомотив Олимп” Иван Николов е абсолютен фаворит за първото място в категория 59 кг със заявени 520 кг. При добро представяне с медал могат да се окичат и съотборниците му Добромир Куюмджиев (кат. 66 кг), Боян Райчевски и Стоян Марков (кат. 74 кг), Цветелин Янков и Мартин Михайлов (кат. 83 кг), президентът на клуба Петър Балабанов (кат. 105 кг). Безспорно голямата атракция в състезанието ще бъде световният шампион Ивайло Христов от клуб “ПВЛ”, който е заявил скромните за възможностите му 950 кг. в категория 120 кг.

При жените ветеранката Рени Берова е подала най-висока първоначална тежест в отделните движения от всички участнички в отделните движения. През 2010 г. Берова бе избрана за състезател № 1 на Федерацията при жените, а Ралица Джамбазова от Свищов бе трета.

Междувременно стана ясно, че Горна Оряховица ще бъде кандидатурата на България за домакин на европейското първенство по силов трибой за мъже и жени през 2015 г. Генералният секретар на европейската федерация Юри Хоферек не намери нито един пропуск в организацията на турнира за “Дунавската купа”, провел се в Горна Оряховица преди две седмица. Чехът изпълни и ролята на комисар по време на турнира, който отговори подобаващо на очаквания зрителски интерес. “Такава атмосфера съм виждал само на футболен и хокеен мач”, призна Хоферек.

Кандидатурата ще бъде внесена по време на конгреса на Европейската федерация в Пилзен, където от 3 до 9 май ще се проведе континенталното първенство. За България ще вдига Иван Николов, който показа европейска класа и пред собствена публика в зала “Никола Петров”.

Тагове:

КОМЕНТАРИ