Здравко Попов е роден на 9 юли 1996 година във Велико Търново. От 3,5 години тренира бокс в БК „Ивайло-99” при треньора Евгени Донев. Спечелил е 6 златни, 1 сребърен и 1 бронзов медал от републикански първенства при подрастващите. Ученик е в Х клас в ПГ по електроника „Александър Попов”.

В края на миналата седмица Здравко стана европейски юношески вицешампион и донесе първи медал от голямо първенство в клубната история на „Ивайло-99”. Талантливият боксьор все още е под влияние на емоциите, но се съгласява да сподели впечатленията си от европейското първенство в София.

 

– Здравко, ти си само на 15 години, а вече влезе в клубната история на БК „Ивайло- 99” с първия медал от европейско първенство. Очакваше ли подобен успех?

– В началото на годината си поставих за цел да спечеля медал от европейското и съм щастлив, че успях. Все още ми е трудно да осъзная, какво съм направил. Противниците ми бяха много сериозни и не беше лек пътят до финала.

– Какво не ти достигна, за да спечелиш европейското злато?

– Смятам, че ми липсваше малко опит, но вече го придобих. С постоянство в тренировките ще ставам още по-добър.

– На какво те научи треньорът Евгени Донев?

– Това, което съм постигнал в спорта дължа на него. Благодарение на Евгени се изградих като състезател, научи ме да бъда мъж и да приемам лишенията.

– Как премина подготовката ти за европейското в София?

– Тренирах повече от 5 месеца за това първенство. Бях по лагери и отсъствах много от училище. Изстрадах този медал. Преминах през много глад, лишения и уморителни тренировки. Преди европейското участвах на силен турнир в Баку. Треньорът реши, че за мен ще е по- добре да се кача в кат. 63 кг, за да бъда по- взривен и мощен на ринга. Благодаря на директорката на гимназията г-жа Николова и на останалите учители, които бяха съпричастни с мен и ми позволиха да бъда по лагери.

– Какво си спомняш от дебюта ти на европейско първенство за юноши?

– За първи път играх на европейско преди година. Тогава трябваше да свалям много килограми, за да вляза в категорията и не се чувствах добре. Бях изтощен в мача с руснака. Водех му след първите 2 рунда, но силите ме напуснаха в третия и той ме обърна.

– Имаш ли достойни съперници в България?

– За 3,5 години съм спечелил 6 златни медала, имам едно второ и едно трето място и смятам, че съм без сериозна конкуренция в България.

– С какво те привлече боксът? Повечето момчета на твоята възраст са запалени по футбол, баскетбол, волейбол…

– От малък съм запален по бойните спортове. Побойник съм (смее се). По телевизията гледах много бокс и кеч. Още тогава реших, че искам да тренирам бокс.

– Имаш ли любим боксьор, на който искаш да подражаваш?

– Нямам. Любимият ми боксьор е Здравко Попов (смее се).

– Кои са силните ти страни, с които успяваш да побеждаваш на ринга?

– Смятам, че съм разностранен състезател. Предимство е взривната сила и обратният гард, който притежавам.

– Има ли гаджета около Здравко Попов?

– Има много. Момичетата ми се възхищават и ме харесват.

– Как приемат твоите съученици успехите ти?

– Някои момчета изпитват завист, яд ги е и искат да са като мен. Приятелите ми искрено се радват и се гордеят с мен.

– На какво те научи боксът?

– Боксът е мъжки спорт. Направи ме по-отговорен и дисциплиниран.

– Каква е следващата ти цел?

– Догодина има световно първенство за юноши. През 2014 година е младежката олимпиада, а през 2016 година е олимпиадата за мъже. Това са състезанията, в които искам да участвам. Мечтата ми е да спечеля златен медал от световно първенство.

 

Евгени Донев:

„Здравко трябва да се опази от изкушенията на живота“

 

Евгени Донев е старши треньор в БК „Ивайло- 99”. През 2012 г. възпитаниците му направиха бум на републиканските първенства, като завоюваха 8 шампионски титли. Представянето на Здравко Попов не е изненада за личният му треньор, който се нае да коментира до къде може да достигне боксьорът.

 

„Здравко има много качества и ако повярва в тях може да изкачи сериозни върхове в бокса. За да триумфира в спорта трябва да се опази от изкушенията на живота. В днешно време има прекалено много изкушения и ако се поддаде на тях, няма как да успее в бокса. За 3,5 години постигна много, но смятам, че той заслужаваше европейската титла. За всички специалисти в зала „Универсиада” той бе № 1 в категорията си. Здравко надигра безапелационно всичките съперници на ринга, със сила и мощ. Отличава се с издържливост, психическа устойчивост, демонстрира силна воля за победа и спазва тактическа дисциплина.

За съжаление в бокса победителят се определя от 5 съдии и те отредиха друго. Премина през страшно много тренировки. Подготовката му беше специализирана. На републиканските първенства беше безапелационен и нямаше противник, който да издържи цял мач срещу него. Предстои му да измине още много път, но аз вярвам, че ще стане световен шампион и има сили да вземе медал от олимпиада. Искрено се надявам успехът на Здравко да бъде стимул за по-младите боксьори в клуба.“

 

Тагове:

КОМЕНТАРИ