Решението на Изпълкома на БФС да остави две “Б” групи по 10 отбора, вместо да ги обедини в една, ще продължи да създава проблеми на чиновниците от футболната централа.

Ако “Етър” бе победил “Светкавица” в баража за елита, конфигурацията наистина щеше да се подреди и двете групи щяха да са приблизително с по 10 отбора, но сега отново ситуацията излезе извън контрол.

На Изток по финансови причини се отказаха “Брестник” и “Спартак” (Пловдив), а “Светкавица” прави всичко възможно да получи лиценз за елита. Така там отборите останаха само 8, като има и един насрочен бараж между “Нефтохимик” и “Септември” (Тервел).

В Западната “Б” група пък в момента има точно 13 отбора! От елита изпадна “Академик” (Сф), от третия ешелон влязоха “Бдин” (Видин) и “Сливнишки герой”, а предстои изиграването на баража “Видима” – “Спортист” (Своге). Така групата ще намалее едва до 12 тима.

Това даде повод на всевъзможни спекулации как “Етър” щял да бъде пратен в Източната група, за да “се нареди пъзелът”. По нормативните документи на БФС това просто няма как да стане, тъй като разделението на Западна и Източна “Б” групи изцяло е базирано на четирите зони, определящи “В” групите. Това е единствената възможност да има нормално движение нагоре и надолу с изпадащите и влизащите отбори.

Очевидно отново ще се чака решението на Лицензионната комисия, защото до началото на август всеки клуб трябва да потвърди отново дали има възможност да участва в “Б” група. Ако всички потвърдят участие и вторият ешелон не бъде обединен, по закон в трета дивизия трябва да изпаднат “Чавдар” (Бяла Слатина) и “Малеш” (Микрево).

 

Източна “Б” група:

1. Ботев (Пд)

2. Добруджа

3. Доростол

4. Любимец

5. Несебър

6. Сливен

7. Спартак (Вн)

8. Черноморец Поморие

9. Нефтохимик или Септември (Тервел)

 

Западна “Б” група:

1. Академик (Сф)

2. Банско

3. Бдин (Видин)

4. Вихрен

5. Етър

6. Малеш

7. Пирин (ГД)

8. Септември (Симитли)

9. Сливнишки герой

10. Чавдар (Б. Слатина)

11. Чавдар (Етрополе)

12. Видима или Спортист

 

 

Тагове:

КОМЕНТАРИ