За 21-а година в Арбанаси подобаващо ще бъде честван Тодоровден, известен още като Конския Великден, съобщиха на пресконференция кметът на курортното селище Тошо Кръстев, президентът и главен треньор на клуба по конен спорт „Калоян-92“ и членът на клубната управа Кольо Дамянов.

Тази година Тодоровден е в събота, 12 март, а прогнозите са за хубаво време и температури от 15 градуса. „Празникът започва в 11.00 ч. в центъра с тържествен водосвет, отслужен от Великотърновския митрополит дядо Григорий. После следва дефиле на конете и ездачите, представянето им и конкурс за най-гиздав кон“, обяви програмата Тошо Кръстев.

Утре той ще покани официален гост на празника да бъде вицепремиерът Цветан Цветанов, очакват се гости от община Велико Търново, областната управа и други институции. „Миналата година спортният министър Свилен Нейков пое ангажимент за проекта за плаца на конната база, но тези средства не бяха осигурени. Т.г. отново ще кандидатстваме по проект за този плац, той ни е крайно необходим за работата“, каза Тошо Кръстев.

В конкурса ще участват между 15 и 18 коня от няколко породи, кръстоски холщайнер, холденбург и хановер. Ще има и международно участие – за трета поредна година своя кон ще представи шотландката Лора Ашли. Кольо Дамянов пък ще бъде със своя нов кон Гамбо, внесен от Германия.

След дефилето няма да има конни състезания на базата, защото плацът не е готов. Но ще има безплатна езда за всички желаещи – възрастни и деца, обещаха организаторите. Ще има и карета за возене, както и пони. За настроението на хората освен музика ще има 60 литра вино от масивите в Церова кория и 300 кебапчета, обеща кметът Тошо Кръстев, който е и именник на Тодоровден.

Майсторът на спорта Михаил Костов разказа за успехите на ККС „Калоян-92“. „Клубът ни е комплексен шампион на България за трета поредна година. Само за да придобиете представа – имаме 12 682 точки, докато вторият в класирането – клуб „Св. Георги“ (София) има 4440 т. Причината е, че поддържаме и трите възрастови групи – деца, юноши и мъже и жени“, сподели Мишо Костов.

Всъщност преди трите поредни титли „Калоян-92“ има и период с 6 поредни, така че за последните 12 години е бил първенец на България цели 9 пъти. Общо в страната има 65 клуба, които развиват конен спорт, от тях до финалите достигат 35-40.

Клубът от Арбанаси има 55 коня, за които полага денонощни и самоотвержени грижи. Реално в клуба нямат почивен ден, защото конете изискват постоянни грижи. „Калоян-92“ вече има и електрическа въртележка, внесена от Холандия. Тя е за 6 коня, в България има само три въртележки. Това позволява хората да бъдат пренасочени към други дейности.

Най-изявените състезатели са Емил Красимиров при децата, който е и държавен шампион, при юношите – Александър Красимиров, Тодор Киров, Даниел Атмаджов, Антон Георгиев, Йордан Василев, при мъжете и жените – Мирослав Илиев, Митко Киров, Симона Минчева… Треньори са Тодор Кулов и Захария Георгиева. Клубът има и национали, участия на Балканиади и европейски първенства. Въобще на конната база в Арбанаси и в тези трудни времена се работи здраво и затова успехите на „Калоян-92“ са факт.

Тагове:

КОМЕНТАРИ