От 5 до 7 ми юли 2013 г. в Двореца на културата и спорта “Васил Левски” в гр. Велико Търново ще е домакин на 13-ия международен турнир по художествена гимнастика “Огърлицата на Десислава”. В рамките на турнира ще бъде връчен и приз “Ангелина Иванова”, който се присъжда на треньорката на победителката в турнира, информира БФХГ.

Наградата е учредена на името на треньорката Ангелина Иванова, която преди 53 години поставя основите на художествената гимнастика в старата столица. За първи път турнирът се провежда през 1976 г. и се печели от Красимира Филипова. През годините “Огърлицата на Десислава” са печелили Кристина Гюрова, Лили Игнатова, Юлия Байчева, Нели Атанасова, Мария Петрова, Теодора Александрова, Душица Еремич, Жулиета Канталупи, Силвия Митева, Симона Пейчева и след шест годишно прекъсване на турнира, миналата година огърлицата отиде при българката Сара Стайкова, състезател на клуб “Левски-Триадица”.

Президентът на клуба-домакин на турнира “Етър Елит” от Велико Търново, Савина Ганчева сподели, че миналата година благодарение на кмета на града Даниел Панов, провеждането на този прекрасен турнир е било възобновено.

Призът “Ангелина Иванова” е бил печелен от треньорките: Нешка Робева (2 пъти), Ефросина Ангелова, Валентина Ганева, Мариета Балъкова – (с отбора на Словения), Кристина Гюрова (с отбора на Италия) , Силвия Митева, Мариета Дукова и през миналата година от треньорката на Сара Стайкова – Мария Кънчева.

В надпреварата тази година в международния турнир участие ще вземат клубове от 10 държави – Молдова, Швейцария, Египет, Румъния, Мексико, Бразилия, Полша, Словения, Финландия и България). Нашата страна ще бъде представена от участничката ни на Европейското първенство Невяна Владинова.

В рамките на турнира за втори път ще се състои и надпреварата в държавния турнир “Купа Търновград” , в която участие ще вземат гимнастички от девет български клуба – “Левски ” София, “Левски Илиана” София , “Грация” Варна , “Импала” Стара Загора , “Светкавица” Търговище, “Тракия” Пловдив , “Велбъжд” Кюстендил , ЦСКА София и домакините от “Етър Елит” Велико Търново.

Велико Търново очаква над 190 гимнастички, които ще се борят в пет различни възрастови групи като най-малките са 5-годишни.

КОМЕНТАРИ