IMG_1408 copy copy copy copy

Уникалният маршрут в Хималаите.

Йордан Грозданов тръгва на 2 ноември за следващото си алпийско приключение. Този път дестинацията е мистичната земя на Хималаите. В експедицията с него ще са братята Румен и Георги Йорданови и Йордан Върбанов, съобщи в-к “Янтра ДНЕС”. Те ще са първите великотърновци, които ще минат маршрута с крайна точка подножието на Еверест. Решението за експедицията било взето напълно случайно за по-малко от две минути.

“Данчо Върбанов беше дошъл през лятото да му правя застраховка. Заговорихме се за едно мое изкачване, което пропадна, и той ми подхвърли, че планира да ходи до Хималаите. Те са ми стара мечта и ми трябваха само броени секунди, за да кажа “Да”. След няколко дена намерих другите двама участници, които са бивши военни и хора, свързани от години с планината. Гошо е водач на чуждестранни групи в българските планини, а Румен е височинен строител. Събрахме парите за самолетни билети. Четири международни паспорта с билетите от София през Катар до Катманду са на трупчета вкъщи и чакат тръгването ни”, разказа за идеята и организацията на експедицията Данчо Грозданов.

“Ще се изкачват много върхове, а целта ни е да направим един от най-красивите височинни планински трекове, който е сред най-престижните в света. Изкачват се върхове над 4000 и 5000 метра и ще стигнем под Еверест, за да видим четири от осемхилядниците. Началната точка е летището в Лукла, което е с надморска височина 2800 метра, и столицата на шерпите Намче Базар на 3440 метра, където е музеят на алпинизма и първите покорители на Еверест, училището за алпинисти”, описва началото на трека Данчо Грозданов. В маршрута е включен връх Денгбоче (4350 м), долината под най-голямата стена в света, простираща се над 3500 метра от южната страна на връх Лхотце (8516 м). Обратно се връщат до връх Лобуче (4930 м), от там изкачването продължава до Горак Шерп (5160 м). След това пред очите на четиримата великотърновци ще се разкрие най-хубавата панорамна гледка към Еверест, Лотце, Нуптце, Чангтце, Пумори, Ама Даблам и останалите осемхилядници на Хималаите, както и цялата долина Кумбу – връх Кала Патар (5545 м) или Черни връх. Той е най-посещаваният връх в Непал. Следва връщане обратно с преминаване на превала Чо Ла (5420 м) и изкачване на връх Гьокио (5483 м), а по пътя са шест езера с различни цветове, за които казват, че са едно от най-красивите места в Хималаите. Обратно пътят към летището минава с изкачването на Дьоле (4040 м), връх Кюмюнг (3790 м) и обратно до столицата на шерпите и летището.

“Планирали сме си за 15 дена да направим прехода. Избрали сме подходящо време в сезона извън мусоните, но това е планина и бурите са често явление. Някой път се случва да се чака по 3-4 дена на едно и също място. Важно е да сме в Лукла на летището по-рано, защото заради лошите атмосферни условия много алпинисти чакат с дни кацането на малък самолет, с който да стигнат до летището в Катманду, откъдето полетът за прибиране в България е на 26 ноември”, описва маршрута на трека (дълго и мъчително пътуване от англ.)

Хималаите са стара мечта, която бавно и усърдно човърка душата и съзнанието на планинаря Данчо Грозданов. Казва, че всеки, който се занимава с планини, сънува този трек. “Минах Южна Америка, Африка, Европа, Средна Азия, Кавказ, Памир. След десет години и покоряването на първенците на различни континенти дойде времето и на Хималаите. Не тръгваме да качим само един връх, а да направим огромен преход. В подножието ще живеем в местни хора, че ядем тяхната храна, трябва да се потопим в техния начин на живот”, казва Йордан Грозданов.

По думите му, първото сериозно предизвикателство ще е храната, защото е основно боб, леща и ориз с много пикантни и люти подправки. Таблетките за обезпаразитяването на водата са абсолютно задължителни. Другият проблем е височинната болест. “Искаш, не искаш, се срещаш с големи височини и колкото по-бързо минеш височинната болест, толкова по-добре. Това е като имунитета на организма, влиза в тебе бацилът и трябва да го пребориш. Не са огромни върхове, но височини от 5000-6000 метра, каквито ще изкачваме, изискват поносимост на организма. Събрахме много информация къде какво можем да си купим, цените, как върви пазарлъкът с местните. Изчислихме, че при икономичен режим с по 10 долара на ден ще може да се спи в заслон и да се храним”, казва Данчо Грозданов.

В по-ниската част на два-три часа преходи са лоджиите, където местните приютяват катерачите, но на превалите разстоянията стават огромни. Той не очаква катаклизми с времето. Ноември е сух, студен, но слънчев месец в междумусонния период в Хималаите. Казва, че прогнозите сочат планината да е по-изчистена и по-лесно достъпна, защото времето ще е сухо.

В раниците задължително ще бъдат българският трибагреник, виолетовият флаг на Велико Търново и знамето на ВМРО, отговаря воеводата на въпроса какво освен екипировка и храна ще вземе.

“Целта е за един месец да се потопим в Хималаите. Противно на очакванията, че ще се върнем векове назад в битието на местните хора, категорично съм убеден, че ще отидем векове напред. По-добре е да видиш истината за живота. Важно е да знаеш от къде е тръгнал, а свещената земя на Непал е безкрайно интересна за всеки изследовател. За мен животът е тръгнал от изток и отива на запад, а не обратно, както се опитват да ни убеждават световните политици и икономисти”, казва Данчо Грозданов.

Финансовата подготовка за експедицията в Хималаите станала бързо. Двупосочният самолетен билет е 1060 лева. Билетите са купени преди три месеца, сега цената им е по-висока. Самото пребиваване ще е между 1000 и 1200 лева и включва разходите за храна, подслон, разрешителни.

Този път не му се налагало дълго да търси спонсори, които да го подпомогнат. “Не ги търсих аз, моите приятели ме потърсиха. Нямам нужда от пари, достатъчна ми е енергията, която ми дават с приятелството, подкрепата и съпричастността си. Този трек е осъзнато пътуване. Искам, като се върна, да имам много повече спомени и да съм усетил живота. Върхът не е на всяка цена, не е самоцел. Искам с по-широк поглед да обхвана всичко – с очите, с душата и сърцето, с цялото същество. Това преживяване ще е по-различно от качването само на един връх”, казва Данчо Грозданов.

За тази година Хималаите са второто му планинско приключение. В края на юни за 72 часа в ударна атака, почти на спринт, великотърновският общински съветник Йордан Грозданов изкачи шестте най-високи върха на Балканите – в планината Олимп в Гърция и трите български първенци.

Казва, че не може да стои на едно място и все гледа да търчи по камънаците. За него семейството е навсякъде и във всичко. Дистанционно ще подкрепя дъщеря си, която на 19 октомври ще се включи в маратона на Амстердам в Холандия. “Семейството не са къщите и работата. Семейството е отношението между хората, кой с какво може да помогне на другия. Независимо че не сме заедно, ние сме съпричастни с подготовката, тренировките, в успехите в ученето на малката ни дъщеря в Холандия. Непрекъснато сме с другата ни дъщеря в София и нашия внук. Не мога да стоя на едно място. За догодина все още не е правил планове за експедиции. Те сами си излизат, само да съм здрав, казва Данчо Грозданов.

 

КОМЕНТАРИ