В комплекс “Ален мак” край Варна се проведе надпреварата за Купа България по класически шах. Турнирът се казва Морско конче и има 38-годишна традиция. Оттам са тръгнали всички известни наши шахматисти като Топалов, Кирил Георгиев, Антоанета Стефанова и др. Той е за деца от 8 до 16 години с отделни групи за момичета и момчета.

ШК Етър участва с 5 състезатели и спечели 3 медала. Играха се 7 кръга, а при 8 и 10-годишните момчета по 9 на 1.30 часа на състезател за цялата партия.

При 14-годишните доминираше Волен Дюлгеров, който финишира със 100% резултат и стана заслужено шампион. Втори е Ростислав Петков от Хасково със 4,5 точки, а третиКирил Георгиев от Благоевград, също със 4,5т. При най-големите девойки Ива Пенчева стана трета с 4 точки. Тя бе с номер 1 в стартовия списък, но стартира със загуба. Въпреки това успя да догони основната си конкурентка Джулиана Колева от Шумен. За съжаление загуби пряката среща по цайтнот и трябваше да се задоволи с бронзовото отличие.

7-годишният Никола Николов радели 1-3 място със 7 от 9 при много силна конкуренция. Два кръга преди края Николов бе начело със 6 точки след победа над бъдещия шампион Иван Тагарев от СЦШ. Никола обаче пропусна да реализира спечелената си позиция срещу Лъчезар Колев от ЦСКА. Последният ден му трябваше задължителна победа и той уверено я постигна, но по-лошите допълнителни показатели му отредиха бронзовия медал. Другият ни представител в тази група, Даниел Кайкамджозов завърши с 3 точки.

Никола Николов

В групата до 10 години участва Стефан Янев. Той стартира много добре с 5 от 7 и кръг преди края се срещна с водача във временното класиране – Стивън Василев от Враца в пряк двубой за медалите . Партията завърши неуспешно за нашия състезател и той остана с 5,5 точки на 9 място.

По време на турнира се проведоха и други съпътстващи прояви- блиц по двойки (отборите бяха състезател и треньор). Там участваха мм Светла Йорданова и Ива Пенчева и двете разделиха 1-2 място . Победител не бе излъчен, тъй като по всички показатели бяхме равни с конкурентите от Варна. Участваха 15 отбора.

Ива Пенчева зае 2 място на турнира по комбиниран шах заедно с Василена Трайкова от Оряхово. Там участваха 12 отбора.

КОМЕНТАРИ