Тежкоателтите от горнооряховския клуб „Локомотив-Олимп” представиха повече от достойно България в турнира за „Дунавската купа”, където спечелиха два златни и два бронзови медала.

Точка не им достигна за отборната победа, но 19-ата купа очаквано остана в България. България ликува с трофея, водена от световния шампион Ивайло Христов, представил се на обичайното си ниво, събирайки трибой от над един тон.

Иван Николов стана шампион в категория до 59 кг с общ резултат от 520 кг. Изключително силно се представи президентът на „Локомотив-Олимп” Петър Балабанов-Кега, който събра трибой от 835 кг, достатъчен за шампионската титла в категория до 105 кг. Това бе върхово постижение в кариерата на 34 годишният Балабанов.

Добри думи с представянето си заслужават и техните съотборници Иван Бузов, завоювал сребърно отличие в категория до 66 кг. Вицешампион в категория до 74 кг. Стана Стоян Марков. Безспорно голямата атракция в състезанието бе световният шампион Ивайло Христов, който приключи с общ резултат от 1020кг. и стана шампион в тежката категория. Христов стана и шампион на турнира по системата „Уилкс”/тегло-резултат”. Втори след него се нареди Петър Балабанов. Силовият трибой включва три движения-клек, вдигане от лег и „мъртва тяга”.

Първото място в комплексното класиране бе за „А” отбора на България, приключил с 43 точки. Само на точка след него остана тимът на домакините от „Локомотив-Олимп”, които се представиха като България „Б” отбор. Третото място е за сърбите. В 19-тото издание на „Дунавската купа” участие взеха тежкоатлети на пет нации.

 

Турнирът е е с ранг на балканско първенство и се провежда за втори път в България и за първи път в Горна Оряховица. Домакините и зала „Никола Петров” получиха отлична оценка от генералния секретар и комисар на Европейската федерация-Юри Хоферек.

Суперлативи за аранжирането на залата заслужават служителите на ОП”Спортни имоти”, които показаха, че са в състояние за организират без проблем прояви от международен мащаб. Чехът Хоферек увери организаторите, че след направените подобрение зала „Никола Петров”е в състояние да приеме и други турнири от календара на европейската федерация.

Тагове:

КОМЕНТАРИ