_MG_6471

Нова модерна лекоатлетическа писта ще има наесен стадион „Ивайло”, съобщи кметът Даниел Панов по време на последната сесия на Общинския съвет. Той направи това в отговор на питане на общинския съветник от БСП Николай Илчев за предстоящата реконструкция.

Както вече писахме, Общината получи 2.48 млн. лв. за модернизация на спортния комплекс по линия на правителствената програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”.

След като вече бе изграден теренът с ново тревно покритие, отоплителна и отводнителна система, идва ред на останалата част от инфраструктурата. Новата писта ще бъде само част от предстоящите промени. Високите огради пред трибуните ще бъдат премахнати, тъй като изискването за тях отпадна в наребдите на БФС. Ще има нови ограждения и подходи към трибуните, а най-трудоемката част от работата ще бъде изграждане на отводнителна система за трибуните, за да не отиват водите от тях към пистата и терена.

За да бъде положена новата писта, се налага напълно да бъде разбит сегашният бетон. Ще бъде поставен два пласта асфалт, върху който трябва да се положи многослойно полиуретаново покритие. Пистата ще бъде в традиционния керемиден цвят, тъй като за виолетов цвят цената е много по-скъпа. Край нея ще се оформят две зони. Едната включва възможности за тренировки и състезания по дълъг, висок, троен и овчарски скок, а втората е за хвърляния на копие, чук, диск и гюлле.

Стадион „Ивайло” ще има и нов ограждащ борд с тунели, за да се покрият изискванията на ФИФА и УЕФА. „Всичко това ни превръща в един от малкото стадиони у нас, които дават възможност да се покрият изискванията на спортните федерации”, обясни Даниел Панов. Според него проектите и визуализациите ще бъдат качени пред главния вход на спортното съоръжение през идната седмица.

Самата работа трябва да започне в края на май, веднага след приключването на футболното първенство. Плановете са всичко да е готово през септември. За предстоящите ремонти обаче стадионът ще трябва да бъде напълно затворен, тъй като е невъзможно да се играят мачове и в същото време да текат ремонтни дейности.

Дано този път сроковете за реконструкция бъдат спазени и не стане като полагането на тревното покритие. Ако ремонтите се проточат до октомври-ноември, това би означавало, че „Етър” пак ще трябва да играе в Дебелец…

КОМЕНТАРИ