Талантливата пловдивчанка Виктория Радева стана носител на приза „Търновската царица“, връчван на победителя при девойките в ежегодния шахматен турнир във Велико Търново. Неговото юбилейно 15-о издание се проведе в старата столица при отлична организация, като организатор бе ШК „Етър“ с любезното съдействие на Община В. Търново и на хотел „Етър“.

11-годишната състезателка на ШК „Пловдив“, която е световна вицешампионка м.г. до 10 г., завърши първа в генералното класиране на турнира, като събра актив от 8 точки при момичетата. На тържественото награждаване тя получи короната от кмета на Велико Търново Даниел Панов. На второ място в общото класиране със 7,5 точки е Нона Мирчева („Шумен 2005“), която е победителка в категорията до 14 години. Трето и четвърто място с 6,5 точки делят Нургюл Салимова от „Локомотив“ (София) и Стеляна Брезалиева от „Асеновец 2006“.

Виктория Радева получи купата и в своята възраст до 12 години, Нургюл Салимова завоюва купата на победителя в категорията до 10 г., а при 8-годишните първа е Елизабет Ангелова с 3,5 т. и 33 място в генералното.

Надпреварата бе за момчета и момичета с отделни класирания до 8, 10, 12 и 14 години. Игра се в два главни турнира – за момчета и момичета. Системата за игра беше Швейцарска в 9 кръга с контрола за игра е по 30 минути на всеки състезател. Партиите се изиграха в отлични условия в залите на хотел „Етър” Велико Търново. Участваха 113 състезатели от цялата страна, а турнирът бе много силен, с присъствието на почти всички шампиони и медалисти от страната в съответните възрасти. От всички български надежди в категориите отсъстваха шампионката до 14 години Мария Васова, Гергана Димитрова и Габриела Антова. Общо при момичетата сили мериха 44 млади състезателки.

Не по-малко оспорвана беше борбата при момчетата, където се явиха 69 участници. Победител и носител на купата стана Веселин Методиев от ШК „Виктори“ (Благоевград). Той събра 7.5 точки от девет партии. Веднага след него се класираха двама представители на домакините от ШК „Етър“. Със същия актив от точки, но с по-лош втори показател, е сребърният медалист Волен Дюлгеров. Трети със 7 точки е шампионът на България за 2012 г. до 14 години Емил Стефанов.

Лош шанс предопредели в последния кръг да се срещнат двамата съотборници от ШК „Етър”, като партията завърши наравно, а Веселин Методиев спечели срещу Георги Йорданов от „Локомотив” (София). За победата в генералното си класиране той получи освен купата и златния медал и красив старинен револвер.

Победител в категорията до 12 години стана Денис Иванов от ШК „Левски” (София) с 6,5 т. и 8-мо място в генералното класиране. Купата на победителя в категорията до 10 години заслужи Мартин Василев, вицешампион на България по класически шахмат за 2012 г. и шампион по блиц. Състезателят на ШК „Локомотив“ (София) е с 6,5 точки актив и е на 6-о място в генералното класиране.

До 8 години, също с 6,5 т. и 7-о място в генералното класиране, победител е абсолютният шампион на България в тази възраст Цветан Стоянов, ШК „Бургас 64“.

На официалното закриване присъстваха кметът на старата столица Даниел Панов, изпълнителният директор на Българската федерация по шахмат Николай Велчев, които връчваха наградите на призьорите. Главен съдия на турнира бе Николай Йорданов от В. Търново.

Сумата на наградите, които бяха раздадени на първенците в турнира, надхвърли 2000 лв. Най-добрите във възрастовите категории 8, 10 и 12 години получиха и предметни награди.

Община Велико Търново беше осигурила изключително красиви купи за победителите и медали за призьорите в различните категории. Всички присъстващи на официалното закриване опитаха от вкусната шахматна торта на сладкарница „Неделя” по случай 15-годишнината на Купата „Търновската царица”.

Награди получиха най-малките участници в турнира – родените през май 2006 година Никола Николов от ШК „Етър” и Ния Златева от „Михаил Ботвиник” (София).

Организаторите връчиха и красиви юбилейни плакети за принос към турнира. Кметът Даниел Панов го получи от името на Община Велико Търново, а Николай Велчев – за Българската федерация по шахмат. Плакет получи и дългогодишният съорганизатор Коста Ангелов, хотел „Етър“, както и областният всекидневник „Янтра ДНЕС“. Наградата прие изпълнителният директор на „Янтрапрес“ АД Тихомир Стефанов, който покани всички участници на предстоящото седмо поред издание на шахматния турнир за купата на „Янтра ДНЕС“, който ще се проведе на 2 юни (подробности – тук).

КОМЕНТАРИ