Стефан Атанасов предаде екип с № 26 за благотворителната кампания в САЩ.

„Етър 1924” стана първият български отбор, който се включва в уникална благотворителна инициатива в памет на жертвите в училището Санди Хук в Нютаун, САЩ. На 14 декември 26 души (20 ученици и 6 учители) бяха застреляни в него, а трагедията потресе целия свят.

От университета Quinnipiac, който се намира само на 30 минути от Санди Хук и има тесни връзки с училището със своята футболна програма, стартираха благородна кампания –  аукцион на фланелки с № 26, подарени от футболни отбори от целия свят. Парите от аукциона ще бъдат използвани да се учредят стипендии в памет на загиналите 26 жертви.

Инициативата бе представена по NBC на 25 февруари т.г. и веднага намери широк отзвук по цял свят. Аукционът стартира на 14 март и ще продължи един месец, като стартовата цена на екипите е 26 долара, но реалната им оценъчна цена е от $ 260 нагоре. След края организаторите от университетския тим, носещ името Bobcats, смятат да продължат традицията, като такива фланелки ще се предлагат на всеки 14 декември.

„Трагедията в Сани Хук развълнува целия свят, а футболът е глобална игра. Когато видиш кои отбори и играчи от кои страни по света пращат свои екипи, това е страхотно за самата кауза”, заяви треньорът на женския тим Дейв Кларк.

„Аукционът и отборите по света са нашият начин да се справим и да помогнем на обществеността в този град да се излекува. Резултатите? Целият свят, най-големите клубове, най-големите имена във футбола се обединиха, за да подкрепят тази невероятна кауза. Списъкът е впечатляващ, а големият брой хора, готови да помогнат, е вдъхновяващ”, коментира треньорът на мъжкия тим Ерик Да Коста.

В Bobcats очакваха да получат повече от сто фланелки, като техният брой само до този момент вече е 87 и непрекъснато расте. Списъкът на клубовете и играчите, които се отзоваха, наистина е впечатляващ. Редом с най-големите клубове от САЩ като „Чикаго Файър”, „Ню Инглънд”, „Космос” и т.н. организаторите получават фланелки с № 26 с автографите на „Манчестър Юнайтед”, „Байерн”, „Ливърпул”, „Астън Вила”, „Интер” (Милано), „Арсенал”, „Селтик”, „Динамо” (Загреб), националните отбори на Хърватска, Дания, Япония, САЩ… Специални свои фланелки с лични автографи изпратиха звезди като Лео Меси и Ван Нистелрой.

Първият български тим, който се присъедини към благородната кауза и изпрати свой екип с № 26, е този на „Етър 1924”. Инициативата дойде от великотърновеца Милен Николов, който живее в САЩ и е треньор във ФК „Принстън” (Ню Джърси). Той работи в академията на клуба, чийто главен треньор е българинът Стоян Пумпалов от Бургас, а сред наставниците е и бившият играч на „Етър” Веселин Маринов. Последният бе футболист на „Етър” през 1992-94 г., след което замина за САЩ, където работи и досега.

От „Етър 1924” реагираха светкавично на молбата. Виолетов екип бе разписан от всички играчи на тима начело с капитана Красен Трифонов и треньора Сердар Даят. Най-отгоре на екипа над подписите на футболистите, е българският трикольор. Днес на стадион „Ивайло” представителят на клуба Стефан Атанасов предаде екипа на Лазар Николов – бащата на Милен Николов, който още утре изпраща фланелката за Принстън. Ще бъде ли последван примерът на „Етър 1924” и от останалите български отбори?

 

 

За кампанията:

http://shes26soccer.com/aboutshes26/

http://www.biddingforgood.com/auction/item/Browse.action?sort=NAME_ASC&grouping=ALL&page=3&auctionId=187336310&view=IMAGE

http://www.quinnipiacbobcats.com/sports/wsoc/2012-13/releases/20130226icv5nl

За ФК „Принстън”:

http://www.princetonfc.org/Page.asp?n=51513&snid=dLJCZ6M2X&org=princetonfc.org

 

Тагове:

КОМЕНТАРИ