IMG_1194 copy - Copy

Весела Лечева е от спортистите, които нямат нужда от представяне. Не само защото спортната й кариера тръгна от Велико Търново и е почетен гражданин на старата столица, а и заради двете олимпийски сребърни отличия, многото световни и европейски титли. Тя бе и председател на Държавната агенция за младежта и спорта. Днес Весела Лечева бе на мача „Етър” – Партизан” в Трявна облечена във виолетовия екип и изгледа с интерес двубоя, след което даде интервю за „Велико Търново спорт”.

– Г-жо Лечева, какви са впечатленията ви от мача на „Етър”?

– Хубавото е, че има много емоции. Освен това обаче футболистите на „Етър” се влагат, което означава, че не са излезли формално на терена, а просто гонят резултат и доставят удоволствие на публиката. Играят на едно хубаво съоръжение, но за съжаление – не във Велико Търново. Надявам се в срок да приключи ремонтът на стадион „Ивайло”, за да се завърне „Етър” у дома.

– Ще имаме хубав стадион, дано обаче имаме и добър спорт…

– Да, едното е обновяването и модернизирането на спортната база във В. Търново. След това обаче идват треньорите, специалистите, школите… Всичко е една комплексна политика.

– Остава ли Ви време да следите спорта в старата столица?

– Честно казано, не в детайли, но тук не е по-различно от спорта у нас по принцип. Проблемите навсякъде са свързани със спортните бази, нашите клубове по спортна стрелба също са в много тежко състояние. Другата особеност е липсата на треньори и инструктори. Оттам нататък съществено е, че няма система, а се работи на парче.

– Предполагам, че имате свои виждания, знам, че Ви предстои в сряда във В. Търново среща по проблемите на спорта (на 23 септември от 13.00 ч. в конферентната зала на хотел „Премиер” Весела Лечева ще се срещне със спортната общественост, на която ще се обсъждат проблемите на спорта във В. Търново и региона).

– На тази среща смятам да кажа какво мисля и какво сме започнали, какво е важно да бъде продължено, а другото – да чуя какви са болките на хората, техните въпроси и очаквания какво трябва да се промени. Темата е много дълга. Току-що говорихме с президента на „Етър” г-н Нанков за техните виждания, техните проблеми. Стигнахме до извода, че най-важното е детско-юношеската школа – там, където е резервът.

– Между другото, школата на “Етър” работи добре…

– Да, разбрах, че тренират 300 деца, което е много важно. Един „Лудогорец” вече работи професионално и аз се надявам, че повече български клубове ще ползват този модел.

– Значи накратко рецептата е „хубави бази и собствени кадри”?

– Разбира се. Все още се залага на доста чужди футболисти, но хубаво е играчите да са от нашите школи.

10582706_10205003015618749_1302115972_n

 

КОМЕНТАРИ