“Етър” подновява след броени дни участието си в първенството, което се чака с огромен интерес не само във Велико Търново. Все повече стават тези, които сочат “виолетовите” като основен фаворит за влизане в елита, но битките тепърва предстоят. Първо остава да се доизиграят 6 кръга от втория дял, а после всички отбори ще се срещнат по още веднъж. За готовността на великотърновския тим разговаряхме с неговия старши треньор Велин Кефалов.

– Г-н Кефалов, каква е оценката ви за проведената подготовка?

– Доволен съм от старанието, от физическата подготовка, а за резултатите ще говорим след приключването на първенството. Постигнахме сработване с повечето футболисти, малко работихме с новите попълнения, но те са опитни играчи и бързо ще се адаптират към нашата игра. От първите контроли не съм доволен, но с течение на всеки мач личеше израстване и в последния мач, когато се включиха и Миндев, Зафиров, Янев и Валериев, се видя характера и класата, които трябва да обединим в едно. Пак казвам, тези играчи са врели и кипели в мачовете, ще се включат бързо.

– По-силен ли е този “Етър” от есенния?

– Това ще го покажат мачовете. Ние имахме силен отбор, който показваше наистина характер, но потърсихме и класа. Ако се върна към някои есенни мачове, с такава класа щяхме да ги спечелим.

– Доволен ли сте от селекцията?

– Да. С уговорката, че има още две неизвестности с Баев и Фидел. За първия мач няма да разчитам и на двамата, обещано ми е за дербито с “Ботев” Симеон Баев да бъде картотекиран.

– Опитните нови футболисти се включиха късно, а вие самият ще имате ли време да избистрите основния състав? Трудно ли ще е при тази конкуренция?

– Така е, наистина ще бъде трудно. Всеки един от тези играчи се опитва и иска да се доказва в тренировките. Трудно ще ми е да определя точните играчи за дадения мач, но това ще е най-важното – съобразно дадения мач да определям точните футболисти.

– Как приеха старите футболисти новите?

– Мисля че ги приеха добре. Сега остава да е още по-добре и комуникацията, когато са долу на терена. Но това ще стане с времето.

– Не ви ли притеснява, че за местата ще се борят доказани и равностойни футболисти и това може да доведе до търкания?

– Няма да доведе, защото всеки от тях е наясно, че силен отбор се гради с вътрешна конкуренция. Ако няма такава, десет човека знаят, че ще са титуляри и въобще могат да не се напъват в тренировките и мачовете.

– Остана ли някой пост да ви притеснява или да мислите, че няма равностойни заместници?

– На този етап няма. Имаме поливалентни футболисти, които могат да играят на по няколко позиции. Ако някой не се влага, си остава за негова сметка. Твърди титуляри няма, ще ги определям за всеки конкретен мач.

– Кой ще бъде капитан на отбора?

– Ние си имаме капитан, това е Петър Ванков. След него Пламен Костадинов, Мариян Генов. Капитанът трябва да е водещ и да дава лицето на отбора. Не крия, доволен съм от представянето на Ванков през есенния полусезон, но все пак всеки един трябва да си защитава мястото в отбора.

– Мнението ви за Мирослав Миндев, за когото Димитър Манолов каза, че може и да завърши кариерата си в “Етър”?

– Миндев го познавам от престоя ми в “Литекс”, когато играхме два мача за първенство и още две контроли. Достатъчно съм го наблюдавал и анализирал като футболист. Той има нужната класа да играе във всеки един отбор в България.

– Залагаме на физически здрави футболисти, това ли липсваше на отбора?

– Да, вдигнахме ръста, но те са не само физически здрави, но и умеят да играят футбол. И пак ще се повторя – донесоха класа. На Миндев играта с топка и без топка, умението на Зафиров да изнася отлично топката и даже да гради… Валериев е борбен и умее да играе с топката, Янев избира винаги правилния момент кога да се включи. Искам да използваме всяко едно качество на даден футболист.

– Ще успее ли Мирослав Миндев да замени освободения от тима Мишо Аврионов?

– Няма да коментирам Аврионов, уважавам го като човек и футболист. Така си е постлал, така се е случило, аз не бях тук тогава. Но що се отнася до футболните им качества, те са съвсем различни. Миндев може да играе и като типичен нападател, и като втори нападател, и като опорен халф. С Миндев определено можем да запълним липсата на Аврионов.

– Мнението ви за Симеон Баев?

– За да сме го привлекли, значи има качества. Най-силното качество на Баев е неговата бързина. Има още да се работи с него. Най-вече за техническите прийоми, за избирането на правилната позиция, за да използва тази бързина. Мисля, че ще се справим съвместно с това. Има какво да се работи и с Фидел.

– Имаме един трикратен шампион на България – Джайеоба, който през есента чак към края загатна за класата си. Има ли още толеранс към него?

– Дайо безспорно има много хубави качества, но не е футболист, на който могат да разчитам във всеки един мач. Годините не са му малко, но има огромен опит и ще го ползвам в определени случаи, в които съм сигурен, че ще помогне.

– Можем ли да кажем, че повече няма да има нови и освободени футболисти?

– Да, категорично можем да кажем, че това е групата – 21 полеви играчи и трима вратари, на които ще разчитаме.

– Каква е ситуацията с вратарския пост, имате трима млади, но стабилни вратари?

– Аз още отначало поисках трети вратар, не може професионален клуб да има само двама. Оказа се, че разполагаме с такъв в лицето на Рашков. Сега всеки от тях ще се бори не само за титулярното място, но и за попадане в групата. Рашков донякъде показа качества, но лошото е, че дълго не е играл. Но затова имаме Калоян Чакъров, който ще вдигне нивото му и ще разчитаме на него.

– “Етър” ще атакува “А” група. Този състав достатъчно боеспособен ли е, за да играе и на по-високото ниво?

– Ако говорим за влизането в елита, отборът е боеспособен. Ако говорим за утвърждаване в “А” група ще му трябва само някое и друго попълнение, за да се задържи трайно там и т.нар. елитни отбори да се съобразяват с нас. Но мисля,че това не е на дневен ред. Първо трябва да мислим как да побеждаваме на този етап всеки един съперник.

– По-спокоен ли сте след направената селекция за изпълняване на целта?

– Лично аз не крия, че “А” група не е моята цел, въпреки че вътрешно ми се иска да го постигнем. Истинската ми цел е друга – “Етър” да побеждава във всеки един мач и да виждам старание, футбол и класа. Оттам-нататък – поживем, увидим.

– По време на подготовката успяхте ли да хвърлите по някой поглед на конкурентите – как са със селекцията и готовността?

– Имах време, наблюдавах “Малеш”, ние играхме с “Вихрен”, с “Банско”. Имам приятели, които ме осведомяват за повечето отбори. Не искам да говоря за тях. Вече се съсредоточаваме за мача с “Малеш”, имаме техни записи и мислим как да им противодействаме.

– Все пак според вас кои са конкурентите на “Етър” за първото място?

– Аз вече казах, че за мен най-стойностният конкурент е “Спортист” (Своге). Но не подценяваме и “Ботев” (Враца) и имаме нужното уважение, след като водят в класирането. Но “Етър” в този си вид не може да има притеснение от който и да е. Достатъчно опитни играчи имаме, с достатъчно самочувствие, през втория полусезон всеки отбор ще се съобразява с нас.

– Съгласен ли сте, че мачът в Микрево до голяма степен ще даде отражение на представянето по-нататък, защото предстои да приемем лидера?

– Ще бъде отличен старт за нас, ако спечелим мача. Но все пак е футбол, дори и да не спечелим, за дербито с “Ботев” (Враца) самите играчи отсега имат нужната мотивация и нагласа. Нашите футболисти чакат с нетърпение 5 март и гостуването на врачани….

– Правите ли вече сметки на кое място трябва да завършим в редовния сезон, за да бъдем облагодетелствани при жребия за третия дял?

– Както чух, най-облагодетелстван ще бъде първият. Така че трябва да сме начело. Друг път няма и съм убеден, че ще го постигнем и ще заемем нашето място. А то е първото.

Тагове:

КОМЕНТАРИ