Димитър Дюлгеров (вдясно) записа отлично представяне в Пловдив.

Гросмайстор Иван Чепаринов спечели 34-ото Открито първенство на България по шахмат – “Мемориал Георги Трингов”, провело се в Пловдив. Нивото на състезанието бе изключително силно – 266 състезатели от 13 държави, като най-много чужденци бяха шахматистите от Гърция, а най-отдалечената държава бе САЩ. В турнира участваха 20 гросмайстори, 26 международни майстори, 9 ФИДЕ майстори и редица майстори.

Чепаринов стана първи със 7.5 т., а със същия актив финишираха още мм Давит Бенидзе (Грузия), гм Кирил Георгиев и гм Бранко Тадич (Сърбия). Последният кръг бе изпълнена с драматизъм. На първа и трета дъска партиите между Тадич с К. Георгиев и Валери Лилов с гм Мариян Петров завършиха реми, на втора Иван Чепаринов спечели над Петър Дренчев, а Пламен Младенов загуби от Д. Бенадзе. Разпределението на първите 4 места обаче остана неясно до завършването и на последните партии, резултатите от които влияеха върху допълнителните показатели.

Гм Мариян Петров е с най-високо представяне от великотърновци. Той завърши на 8-о място, като събра актив от 7 точки. Мариян Петров не допусна нито една загуба, но наред с петте си победи направи 4 ремита и остана само на половин точка от победителя Иван Чепаринов.

В рамките на 5.5 точки се вместиха братята Радослав и Павел Димитрови, както и представителят на ШК “Етър” Димитър Дюлгеров. Межд. майстор Радослав Димитров стартира убедително с пет победи от първите шест партии, после направи реми с гм Мариян Петров, но в осмия кръг падна от гм Звонко Станойски (Мак), а в последния – и от Людмил Ненков. В крайното класиране Радослав е 59-и. Брат му мм Павел Димитров пък остана 72-ри, като стартира с две победи, но после допусна две поредни загуби и довърши участието си с три ремита и две победи срещу по-нискоразредни шахматисти.

Най-впечатляващ бе прогресът на 16-годишният Димитър Дюлгеров от ШК “Етър”, който с ело 1914 изпревари ред по-силни ксонкуренти. Димитър имаше 2.5 т. след първите четири кръга, после направи ремита с межд. майстор Коста Ангелов и с Петър Лянгов и победи Дарена Сиркова. Голямата изненада на турнира обаче бе победата му в осмия кръг с черните фигури над гросмайстора за жени Адрияна Николова. В последната партия Димитър Дюлгеров загуби от мм Сашо Николов и това му отреди 75-а позиция в генералното класиране, но получи една от специалните призове за представяне на шахматисти до 2000 ФИДЕ райтинг и без рейтинг.

Веднага след него в класирането със същия актив от 5.5 т. е и Цвета Галунова. Великотърновката постигна пет победи и само едно реми в последния кръг срещу мм Рикард Меданчич (Хърв), но загуби от межд. майстори Сашо Николов и Радослав Димитров и от гм Ненад Ристич (Сърб). Цвета Галунова обаче спечели приза за най-добре представила се състезателка сред девойките до 18 години.

С актив от 4.5 точки финишира Емил Стефанов от ШК “Етър”. Той поднесе изненадата на старта, като направи реми с гм Григор Григоров, при това – в по-добра позиция. До края Емо спечели срещу Мартин Вълчанов, Димитрис Кафедзис (Гър) и Манол Манолов, направи ремита с Иван Семов и с Кирил Гогов и допусна загуби от Велизар Софранов, Емил Младенов и Атанас Колев. Ученикът в СОУ “Емилиян Станев” в крайна сметка е четвърти сред момчетата до 14 г., като остана извън тройката само по допълнителни показатели.

Волен Дюлгеров е с 3 точки, като спечели три победи и допусна 6 загуби, а сестра му Елена Дюлгерова завърши с 2.5 т., но в първите кръгове имаше силни съперници като гм Юлиян Радулски и Нургюл Салимова.

Организаторите бяха подсигурили награден фонд от 20 000 лв., като награди получиха първите 20 шахматисти в генералното класиране, имаше още 32 допълнителни награди за най-добрите в отделните възрасти в двата пола, за шахматисти с ФИДЕ рейтинг до 2000, от 2000 до 2200, за най-млад състезател, както и четири награди по 100 лв., предоставени от фамилия Трингови, които станаха притежание на Цветан Стоянов, Нургюл Салимова, Габриела Антова и Николай Чолаков.

В момента се провеждат полуфиналите на държавните първенства за мъже и жени, като за финалите по право се класират първите трима от миналото първенство и първите трима с най-висок рейтинг, а от полуфинала още при можеше ще се класират шестима състезатели, а при жените – четири.

Цвета Галунова води еднолично след изиграването на третия кръг с пълен актив от 3 точки. Великотърновката има три победи над Виктория Цекова, Елица Атанасова и Цвета Василева. Дебют на полуфиналите за жени прави Ива Пенчева, която стартира с тежък жребий и в актива си има реми с Виктория Цекова и загуби от Симонета Иванова и мм за жени Павлина Чилингирова. При мъжете пък играе фм Тодор Галунов, който до момента е пети с 2 т. Проф. Галунов стартира с победа над Пламен Ройдов и направи ремита с Ивайло Енчев и Илия Цветков. При мъжете се състезава и Светла Йорданова, която започна с победа срещу мм Петър Арнаудов и е с 1 т. Тя използва турнира за обиграване, като по право вече се класира за държавните финали за титлата при жените.

Тагове:

КОМЕНТАРИ