IMG_1408-copy-c4opy-c6opy-copy

Великотърновските алпинисти Йордан Грозданов и братята Румен и Георги Йорданови са в подножието на Еверест. Това съобщи в имейл до ТД “Трапезица 1902” самият Йордан Грозданов. Както вече писахме, групата е на трекинг в Непалските Хималаи, където пътешества и изкачва някои от върховете. Самият Еверест не е в плановете им за покоряване, но алпинистите вече са били съвсем близо до него – в базовия лагер.

Ето какво съобщава Йордан Грозданов в имейла си:

„Току-що (13.11.) се върнахме от столицата на шерпите Намаче Базар. Приключихме много успешно трекинга до базовия лагер на Еверест. Когато писах, беше от тук.

На 5 и 6 ноември изкачихме аклиматизационно височини от 3800 и 4000 м н.в. Продължихме през Тянгбоче и спахме в Пангбоче. На следващия ден стигнахме Дингбоче на 4000 м. На 9.11. изкачихме аклиматизационно връх Нангарзун 5083 м.

На 10.11. стигнахме Лобуче и там изкачихме височина от 5150 м; на 11.11. потеглихме към Гора Шеп и в 16:00 часа изкачихме връх Кала Патар – 5545 м.

Беше много студено със силен вятър направихме снимки на Еверест и други върхове. Справихме се с височинната болест. Запознахме се с много хора и тримата сме добре. Сега ще починем и слизаме в Катманду, като планираме да посетим  джунглата в Цитван.

Йордан Грозданов, Георги  и Румен Георгиеви – Непал”

Във “Велико Търново спорт” можете да видите част от маршрута, изминат до момента от групата (обозначен със зелена линия). С червено са оградени Намаче Базар и връх Кала Патар, Еверест е обозначен в синьо горе вдясно. Картата е изготвена от самите ни алпинисти преди тяхното тръгване.

Още за експедицията:

http://sport-vt.com/yordan-grozdanov-tragva-kam-himalaite-s-tribagrenika-flaga-na-v-tarnovo-i-znameto-na-vmro.html

 

 

 

КОМЕНТАРИ