В Крушево, Македония, се проведе първият по рода си Югоизточен европейски шампионат по ориентиране, на който участваха цели 11 държави. В българският национален отбор попаднаха 4-рима състезатели от търновския тим на Трапезица 1954. Мартина Джулиева, Надежда Стоянова, Апостол Атанасов и Григор Караиванов отново доказаха, че са едни от най-добрите състезатели на Балканите с постигнатите резултати.

Първият старт за нашите състезатели беше спринтовата дистанция, която се очертаваше да бъде доста интересна и необичайна, поради факта, че щеше да се проведе в самия град Крушево, чието разположение напомняше древен гръцки амфитеатър. Съдиите се бяха постарали с изработката на маршрутите и имаше много уловки, с които  нашите състезатели се справиха. Въпреки поредицата грешки от страна на Мартина Джулиева, тя успя да стъпи на подиума и зае 5-та позиция при Ж16. Нейната съотборничка Надежда Стоянова зае 3-та позиция при Ж20 само на 18 секунди от победителката Андрейна Бранди от Италия. Апостол Атанасов и Григор Караиванов лесно стигнаха да първата си титла като победиха своите съперници с цяла минута, което е доста за тази дистанция.

Ден по-късно се проведе дългата дистанция, която според очакванията на организаторите щеше да бъде истинско изпитание за състезателите. Това обаче не попречи на нашите отново да бъдат на върхови позиции и този ден. Мартина Джулиева отвя конкуренцията с изключителните 13 минути. Апостол Атанасов и Григор Караиванов отново постигнаха победи в своите групи М16 и М20, съответно с 3:48 и 5:36 минути преднина. Надежда Стоянова също взе медал и зае 3-та позиция, както на спринтовата дистанция.

След два тежки от физическа гледна точка старта, протече средната дистанция, която се отличава със по-високата си техническа сложност. Мартина Джулиева остана на 12 секунди от първото място и само многото допуснати грешки я лишиха от нова убедителна победа. Това не беше денят на Надежда Стоянова, която след два поредни медала остана на незадоволителната 6-та позиция. Настоящият европейски шампион от спринта, Апостол Атанасов отново нямаше проблеми в своята група след като направи великолепно бягане на техничният маршрут и спечели убедително. При М20 ситуацията беше различна и след силно бягане във втората част на маршрута, Григор Караиванов успя да победи Даниел Баркач от Румъния с едва 25 секунди.

С високо самочувствие  и добро настроение нашите състезатели стартираха и в последният ден от състезанието, в който се проведе най-атрактивната дисциплина – Щафетата. Надежда Стоянова, заедно със сестрите Гоцеви от Благоевград разбиха конкуренцията при Ж20 с цели 22 минути. Мартина Джулиева на 3-ти пост изведе българската щафета до златото отново с огромна преднина от 18 минути. Силното представяне на България продължи с нова убедителна победа при М16, където Апостол Атанасов спечели рекордното 4-то злато от първият югоизточно европейски шампионат. Григор Караиванов остана само с три победи и не успя да повтори това постижение, след като се нареди на 4-та позиция със своите съотборници при М20.

Състезателите успешно се завърнаха от Македония и след малка почивка започват подготовката си за стартовете от европейската и световна сцени догодина.

Тагове:

КОМЕНТАРИ