Kamen

Изключителен успех извоюва 17-годишният великотърновец Камен Минков, който стана световен шампион на завършилото днес световно първенство по лека атлетика за хора с увреждания. Шампионатът бе в швейцарския град Нотвил, където Камен поднесе сензацията, като победи убедително в дисциплината хвърляне на копие с 28.22 метра и спечели единствения за България златен медал.

Минков е ученик в ПМГ “Васил Друмев” и се готви под ръководството на световната рекордьорка змс Антоанета Селенска и треньора Иван Пенков. Съдбата му е поредният пример, че в спорта няма невъзможни неща. Камен е инвалид по рождение, ражда се с ляв крак, който стига до коляното и ползва подколянна протеза. От няколко години участва в състезания за хора с увреждания и с изключителен труд и амбиция постига успехи, които са впечатляващи и трудно достижими дори за състезатели без физически проблеми.

На 11 години започва да тренира футбол в „Етър”, където остава една година. След това се увлича по стрелба с лък и се готви под ръководството на треньора Димитър Димитров, след което трайно се насочва към леката атлетика. На Националните игри за деца с увреждания в Стара Загора през 2007 г. става шампион на дълъг скок, втори е на 100 метра спринт, хвърляне на малка топка и бадминтон и е трети на шахмат и тласкане гюле. Преди това при дебюта си на национално ниво печели един златен, два сребърни и един бронзов медали, а във възрастова група до 14 г. е шампион в четири дисциплини и в други две със сребро и бронз. При това тогава бе с обикновенна протеза, която възпрепятства постигането на високи постижения, защото нямаше финансови средства, за да си купи специализирана спортна протеза. Неотдавна той бе и сред номинираните млади и талантливи българчета във Фондацията на Димитър Бербатов.

„Страшно бях изненадана от ентусиазма на Камен, от желанието и амбицията му за победа на всяка цена. Рядкост е деца като него, с такива увреждания, да надживеят проблемите, които имат, и да се отдадат изцяло на спорта. Първите му думи като разбра, че може да участва в стартове в чужбина, бяха „Кога ще отидем на Олимпиада?”. Има време да постигне много в спорта. Той е много упорит и амбициозен. Изключителен е. Огромното му желание ме амбицира да работя с него”, сподели още тогава змс Антоанета Селенска.

Камен Минков дочака големия си удар на световното първенство в Нотвил (Швейцария). В старта до 18 години на хвърляне на копие той започна в първия си опит с 24.05 м, непрекъснато подобряваше постижението си, а в петия опит прати копието на 28.22 метра, което му осигури златния медал с 653 т. Втори далеч зад него остана Абдулах Алсаиф (Кувейт) с 639 т., а трети и четвърти са Абд. Боланд (Кувейт) и Иван Кодлозеров (Русия). Българинът се класира и на финала на 100 м бягане, където зае шесто място с 16.02 секунди.

В отборното класиране води Великобритания с 16 медала (9 от тях златни), следвана от Русия с 14 (7 златни) и Швейцария с 14 медала (6 златни). България е на 16-о място от цял свят, благодарение на златното отличие на Камен.

“В спорта се стремя само към победата, голямата ми мечта е олимпийската титла”, сподели преди време Камен Минков. Първата голяма крачка към заветната цел вече е направена. А Велико Търново най-после отново има в спорта свой световен шампион.

Тагове:

КОМЕНТАРИ