img_55231

Хандбалният шампион и носител на купата на България “Етър-64” няма да участва в тазгодишното издание на европейските клубни турнири, съобщи президентът на тима Атанас Атанасов. Причината за отказа за участие е изцяло финансова.

От Международната федерация обявиха квотата за българските отбори ­ участие за купата на EHF за “Етър-64” и “Локо” (Вн) и за “Чалъндж къп” за “Бъки” (Гб) и “Хасково”. Въпреки че етърки са шампиони, България няма право на представител в турнира за Шампионската лига заради ниския си национален коефициент. Клубовете имаха срок до 18 юни да потвърдят или откажат участието си.

От “Етър-64” обаче не виждат финансов стимул, за да играят в турнира за купата на EHF. 30 000 евро е необходимата сума, която великотърновският клуб трябва да извади, за да участва в евротурнирите. “При тази икономическа ситуация в клуба и общината, няма как да си позволим участие. С оглед на спонсорите, които дават парите, 30 000 евро е много голяма сума за едно участие и преминаване на втория кръг. И то при положение, че няма никаква възвращаемост”, обясни Атанас Атанасов.

Президентът на “Етър-64” заяви, че EHF толерира само Шампионската лига и нещата не са като във футбола, където после стабилни финансови суми получават участниците и в другите турнири. “Международната федерация толерира само Шампионската лига, там са големите пари, там се разпределят телевизионните права. Независимо че сме вторият спорт в света по масовост, клубове и федерации, EHF гледа само единия от турнирите, а не разпределя комерсиално на всички клубове. Това ни кара да се оттеглим тази година от участие и да чакаме по-добри условия”, поясни Атанасов.

Етърки ще си получат заработените премии за титлата и купата, гарантира президентът на клуба. До момента няма случай, в който ръководството да не се е издължило на състезателките, независимо от затрудненията, които е изпитвало.

Отборът ще се събере на 20 юли. Два дни по-късно започва участие на държавното първенство по плажен хандбал, а същинската подготовка ще стартира на 1 август.

Въпреки че няма да участват в евротурнирите, хандбалистките ще имат достатъчно международни изяви. Договорено е участие в три международни турнира в Турция и Гърция ­ в Истанбул, Драма и Патра.

Тагове:

КОМЕНТАРИ